Menü

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

A maracuja világhódító útját először az amerikai kontinensen kezdte meg. Mivel a szubtrópusi, meleg éghajlatot kedveli, így hamar meghonosodott Floridában, valamint Hawaii-n, ahonnan a XIX. század vége felé tovább hajózott Ausztráliába. Itt is hamar otthonra lelt, és az ausztrálok egyik kedvenc gyümölcsévé vált.

A maracuja belsejében pépes hús és ehető magok rejteznek. Az egyedi, intenzív, zamatos, de kicsit savanykás ízű maracuja nagyon sok gyümölcslé fontos összetevője. Ez olyannyira így van, hogy a legnagyobb exportőr, Ecuador a maracuja termésének jelentős részét már a gyümölcslevekhez adható lé formájában exportálja. Ennek a felvevőpiaca nagyrészt Európa. Németországban igen nagy mennyiségben állítanak elő maracujával ízesített gyümölcsleveket, multivitamin italokat. A maracuja olyan egyedi illattal bír, hogy a parfümipar is előszeretettel dolgozik vele.

A maracuját sokféleképp fogyaszthatjuk. A legegyszerűbb, ha félbevágjuk, s kiskanállal kiemeljük a benne lévő zselés, magos gyümölcshúst. Ha savanyúnak ítéljük, akkor érdemes egy kevés mézet csorgatni rá, és úgy fogyasztani. A maracuját hozzákeverhetjük joghurthoz, kínálhatjuk fagylaltban vagy fagylalt mellé. A maracuja tökéletes kiegészítője a gyümölcs- vagy zöldségsalátáknak, a gyümölccsel gazdagított turmixoknak és a már említett gyümölcsleveknek, de különféle egzotikus koktélokhoz is adhatjuk.

A maracuja nem csak finom, hanem igen egészséges is. Segít a vérnyomás szabályozásában, hatásos görcsoldó, és rendszeres fogyasztás mellett az asztmára is jótékonyan hat. Ennek oka, hogy a gyümölcsben lévő enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladást csökkenteni. A gyümölcs nyugtató hatással is bír, így jól alkalmazható stresszhelyzetek rendezésében - és nem mellesleg: fokozza a libidót.

A maracujában található magok és a gyümölcshúsban lévő enzimek segítik az emésztőrendszer hatékony működését. A gyümölcsben található A-vitamin, C-vitamin, kálium, és nátrium. A maracuja nagy előnye, hogy alacsony a zsírtartalma és viszonylag kevés kalóriát tartalmaz.

A gyümölcs és levele különösen hatásosan kezeli, ha elvalvási problémáid vannak. Kutatások alátámasztották, hogy segít a szorongásos betegségek és hangulatzavarok kezelésében. A gyógyszerekkel ellentétben a gyümölcs lassabban hat, de érdemes inkább ehhez nyúlni.

Alkalmas a menstruációs zavarok enyhítésére. Sőt, egyes helyeken az epilepszia és a gyengén látás kezelésére is alkalmazzák. De Amerikában úgy tartják, hogy vágyfokozó hatása is van.

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.