Menü

Ezeket a vitaminokat tilos kávéval bevenni!

Semmi gond a teával, a kávéval vagy az étrendkiegészítőkkel, legalábbis külön-külön. A gond akkor van, amikor a reggeli tea, vagy kávé mellett vesszük be a vitaminjainkat, ez ugyanis egyáltalán nem jó ötlet.

A reggel többnyire egy forró csésze tea vagy kávé társaságában indul. Sokan ilyenkor veszik be napi vitaminkiegészítőiket is, hiszen egyszerű a kedvenc italunkkal lenyelni őket. Azonban, ha kávéval, teával veszünk be egy vitamint, nagyban befolyásolhatja annak felszívódását.

A koffein jótékony hatásait régóta ismerjük, van egy kevésbé ismert oldala is: bizonyos vitaminok és ásványi anyagok esetében gátolhatja azok megfelelő felszívódását, nézzük melyek ezek!

A vas például ide sorolható, ugyanis a koffein gátolhatja a vas felszívódását. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé és a tea fogyasztása gátolhatja az ételekből származó vas felszívódását is, ezért, ha vérszegénységgel küzdünk vagy babát várunk, akkor erre figyelnünk kell.

Mi a helyzet a koffeinmentes italokkal?

Sajnos a koffeinmentes tea vagy kávé sem jelent megoldást, mivel a polifenolok továbbra is jelen vannak.

Mi a helyzet a D-vitamin esetében?

A tudósok felfedezték, hogy a koffein csökkenti a D-vitamin receptorok kifejeződését, ami alacsonyabb szinteket eredményez azoknál, akik több koffeint fogyasztanak – így a szakemberek nem javasolják a D-vitamint teával, kávéval együtt fogyasztani.

A C-vitamin, B-vitaminok, magnézium és kálium sem „barátja” a koffeines, forró italoknak.

A C-vitaminnak számtalan jótékony hatása van. Bár nagyon különböző funkcióik vannak, a B-vitaminok és a C-vitamin vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja tárolni őket, így könnyen elvesznek a vizelet útján. Mivel a koffein vízhajtó tulajdonságokkal bír, így bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel olyan jól, mielőtt kiürülnek.

A kávéban és a teában található csersav pedig csökkenti például a B1-vitamin felszívódását.

Hogyan és mivel vegyük be a vitaminokat?

Legjobb, ha egy pohár vízzel tesszük ezt és ezzel vesszük be a táplálékkiegészítőket.

Ha ragaszkodunk a reggeli kávéhoz, akkor 30 percet várjunk a koffein előtt vagy után, ám fontos megjegyezni, hogy a vas esetében ez nem elegendő. A vas esetében egy-két órás szünetet tartsunk a vaspótlók és a kávé vagy tea között, hogy ne akadályozzuk azok felszívódását!

Tudni érdemes azt is, hogy vannak hőérzékeny vitaminok.

A C-vitamin köztudottan hőérzékeny, 40 fokon lebomlik. Érdemes megvárni, hogy a tea kihűljön annyira, hogy ne vesszen kárba az értékes hatóanyag.

A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, teázás, kávézás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.