Menü

Ezeket a vitaminokat tilos kávéval bevenni!

Semmi gond a teával, a kávéval vagy az étrendkiegészítőkkel, legalábbis külön-külön. A gond akkor van, amikor a reggeli tea, vagy kávé mellett vesszük be a vitaminjainkat, ez ugyanis egyáltalán nem jó ötlet.

A reggel többnyire egy forró csésze tea vagy kávé társaságában indul. Sokan ilyenkor veszik be napi vitaminkiegészítőiket is, hiszen egyszerű a kedvenc italunkkal lenyelni őket. Azonban, ha kávéval, teával veszünk be egy vitamint, nagyban befolyásolhatja annak felszívódását.

A koffein jótékony hatásait régóta ismerjük, van egy kevésbé ismert oldala is: bizonyos vitaminok és ásványi anyagok esetében gátolhatja azok megfelelő felszívódását, nézzük melyek ezek!

A vas például ide sorolható, ugyanis a koffein gátolhatja a vas felszívódását. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé és a tea fogyasztása gátolhatja az ételekből származó vas felszívódását is, ezért, ha vérszegénységgel küzdünk vagy babát várunk, akkor erre figyelnünk kell.

Mi a helyzet a koffeinmentes italokkal?

Sajnos a koffeinmentes tea vagy kávé sem jelent megoldást, mivel a polifenolok továbbra is jelen vannak.

Mi a helyzet a D-vitamin esetében?

A tudósok felfedezték, hogy a koffein csökkenti a D-vitamin receptorok kifejeződését, ami alacsonyabb szinteket eredményez azoknál, akik több koffeint fogyasztanak – így a szakemberek nem javasolják a D-vitamint teával, kávéval együtt fogyasztani.

A C-vitamin, B-vitaminok, magnézium és kálium sem „barátja” a koffeines, forró italoknak.

A C-vitaminnak számtalan jótékony hatása van. Bár nagyon különböző funkcióik vannak, a B-vitaminok és a C-vitamin vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja tárolni őket, így könnyen elvesznek a vizelet útján. Mivel a koffein vízhajtó tulajdonságokkal bír, így bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel olyan jól, mielőtt kiürülnek.

A kávéban és a teában található csersav pedig csökkenti például a B1-vitamin felszívódását.

Hogyan és mivel vegyük be a vitaminokat?

Legjobb, ha egy pohár vízzel tesszük ezt és ezzel vesszük be a táplálékkiegészítőket.

Ha ragaszkodunk a reggeli kávéhoz, akkor 30 percet várjunk a koffein előtt vagy után, ám fontos megjegyezni, hogy a vas esetében ez nem elegendő. A vas esetében egy-két órás szünetet tartsunk a vaspótlók és a kávé vagy tea között, hogy ne akadályozzuk azok felszívódását!

Tudni érdemes azt is, hogy vannak hőérzékeny vitaminok.

A C-vitamin köztudottan hőérzékeny, 40 fokon lebomlik. Érdemes megvárni, hogy a tea kihűljön annyira, hogy ne vesszen kárba az értékes hatóanyag.

A szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás, teázás, kávézás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.

Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.

Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?

A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.

A fermentálásról

A fermentált zöldségek nemcsak azért annyira egészségesek, mert hőkezelés nélkül, nyersen, minden tápértékével együtt fogyaszthatjuk őket, hanem mert a számunkra oly fontos pre- és probiotikumokat tartalmazzák.