Menü

Ha a szünet után nehezen megy a korai kelés…

A reggeli ébredés, jobban mondva az ágyból való felkelés a legtöbb ember számára a nap egyik legnehezebb feladata. A kevésbé megfeszített nyári időszak, a vakáció és a nyaralások után valószínűleg sokaknak nehezére esett hosszú idő után először újra korán kelni. Akinek gyermeke van, tudja, hogy sajnos visszaállni a korai kelésre és korábbi esti lefekvésre nem könnyű feladat, sok esetben hetekbe is telhet.

A megoldás valószínűleg abban rejlik, hogy fokozatosan kell átállni gyermeknek és nekünk szülőknek is az iskolai üzemmódba, ez számos családnak kihívást jelent.

Az alvásszakértő szerint az egyik legfontosabb, amit észben kell tartanunk és még a hisztit is elkerülhetjük vele az az, hogy nem várhatjuk el a gyerekektől a hirtelen átállást. A hirtelen váltás egyébként sem jó, hiszen megterhelő is, ehelyett fokozatosságot és kisebb változtatásokat kell tenni az alvási rutinon.

Ha a nyári szünet ideje alatt iskolás vagy óvodás gyerekünk rendszeresen aludt kicsit délután, akkor próbáljuk meg fokozatosan csökkenteni ennek idejét, hogy estére kellően fáradt legyen.

Érdemes kipróbálni azt a módszert (ezt bármelyik iskolai szünet előtti héten már meg lehet tenni), hogy minden nap 15-20 perccel korábban fektetjük le a csemetéket és megyünk aludni mi is, majd reggel 15 perccel korábban ébresztjük fel őket. Ezt pedig ismételjük meg néhány naponta, amíg el nem érjük a kívánt ébresztési időt.

Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb időt töltsön a gyermek okoskütyük használatával és lehetőleg lefekvés előtt ezt mellőzze. Ezzel hamarabb eléri a nyugodt állapotba kerülést, mely az alváshoz elengedhetetlen. Fontos, hogy az elalvás előtti órában a gyerekek már tegyék félre az elektronikus eszközöket, és kezdjék meg az esti rutint, vagyis a fürdést, fogmosást.

Napjainkban egyre több mesterséges forrása van a kék hullámhosszú fénynek és ezek közül rengeteggel napi szinten találkozunk (pl. számítógép monitorok, okostelefonok, televíziók, energiatakarékos lámpák, neoncsövek). A kék fény a nappali órákban javítja az éberséget és a hangulatot, éjszaka azonban nehezíti az elalvást, ugyanis elnyomja a melatonin, azaz „alváshormon” termelését.

Az optimális alvási körülmények megteremtése is sokat számít.

Gondoskodni kell arról, hogy a gyermek szobája lehetőleg - a körülményekhez képest - hűvösebb, csendes és sötét legyen.

Koordináljuk jól a reggeleket, hogy időt nyerjünk!

A kevésbé fontos tevékenységeket rövidítsük le, a reggeli telefonnyomkodás helyett inkább maradjon több időnk egy tápláló reggelire, vagy egy tízórai turmix elkészítésére, a gyereknek uzsonna csomagolására.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás is szorosan összefügg a pihentető alvással. Sokat segít a rendszeres testmozgás is, de jó észben tartani, hogy az esti órákban végzett aktivitás könnyen felpörgetheti a gyermeket.

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.

Hogyan lehetünk hatékonyak csapatban?

A hatékony csapatmunka előnyeit, jelentőségét, szabályait kutatva arra voltam kíváncsi, hogyan működik a csapatmunka, melyek a szabályai, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkavállalók közötti együttműködést? Erre kerestem meg a válaszokat!