Menü

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.

Nemrég írtam egy olyan vitaminról, amiről viszonylag keveset hallunk, ez az U-vitamin volt, erről itt olvashatsz:

https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2024-07-27/u-vitamin-hallottal-mar-rola

Na, a P-vitamin pont ugyanebben a cipőben jár, hiszen aligha halljuk napi, vagy heti szinten, hogy „tessék odafigyelni az elegendő P-vitamin bevitelre”. A P-vitamin másik neve a rutin, ami egy bioflavonoid anyag. A flavonoidokat Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzor fedezte fel és nevezte el. A rutin jelentősége abban rejlik, hogy a C-vitamin kísérője, igen fontos annak felszívódásának elősegítésében. A P-vitamin megvédi az C-vitamint az oxidációs folyamatoktól, majd segíti felszívódását. Mint tudjuk, a C-vitamin nem csak az immunrendszerünk miatt fontos, hanem az érfalak átjárhatóságának csökkentésében is szerepet vállal. Szóval a munkát ugyan a rutin végzi, de a C-vitamin támogatja.

Ha megfordítjuk, akkor látjuk is, hogy a P-vitamin arra kell nekünk, hogy erősítse a hajszálereket és az erek falait. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a hajszálerek elpattanhatnak, tele leszünk szép lila foltokkal. Ugyanez a helyzet az orrvérzéssel, vagy a fogínyvérzéssel, mindkettő kezelésében segíthet a rutin és az aszkorbinsav (C-vitamin) együttese. Nem csak az ereknek jó, hanem csökkenti a koleszterinszintet is, antioxidáns lévén semlegesíti a szabadgyököket, ezáltal pedig lassítja az öregedési folyamatokat. Ezen tulajdonságának köszönhető, hogy a tumornövekedést is gátolja. Remek természetes gyulladáscsökkentő, az ízületi gyulladásoknál igénybe vehetjük jótékony hatását.

Azt is tudjuk, hogy a flavonoidok erősítik az immunrendszert, azáltal ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben. Hiányában az ereink könnyen elpattanhatnak, véraláfutások, ödémák keletkezhetnek bőrünk felszíne alatt, illetve fokozódik az oxidatív stressz a szervezetben, melynek következményei negatívan hatnak egészségünkre.

A P-vitamint megtaláljuk a citrusfélékben, zöldségekben, főként azokban, ahol magas a C-vitamin tartalom is. Együnk sok paradicsomot, brokkolit, narancsot, grapefruitot, csipkebogyólekvárt, igyunk zöld és fekete teát, sőt, ebből a szempontból még a vörösbor is engedélyezett.

A P-vitamin egy igen fontos flavonoid, mely fontos szerepet játszik érfalaink rugalmasságának

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.