Gluténmentes étkezés előnyei
- Dátum: 2024.09.23., 02:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diéta, egészsèg, életmód, életvezetés, energia, érzékenység, étkezés, fáradtság, gluténérzékenység, intolerancia, szénhidrát
Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.
Az emberek közel 90%-a garantáltan hallotta már a „glutén” kifejezést. Azonban gyakran, megdöbbentő tévhitek keringenek a gluténmentes diétával kapcsolatban.
Fontos leszögezni, hogy a lisztérzékeny embereknek ez egy kötelező, elengedhetetlen életmód, elsődleges célja tehát nem az, hogy elősegítse a fogyást. Természetesen eredményes lehet bizonyos esetekben, azonban klinikailag nem alátámasztott, hogy ez az étrend hozzájárul a súlyvesztéshez, a bélrendszer egészségéhez, vagy a fokozott atlétikai teljesítményhez.

Meglepően hangozgat, de létezik a rejtett gluténérzékenység fogalma is. Ez külön vizsgálattal mutatható ki. Gluténterhelésre a panaszok jelentkeznek, a normál gluténteszt mégis negatív eredményt jelez. Érdemes öntesztet végezni, felhagyni a gluténtartalmú élelmiszerekkel egy időszakra és figyelni a szervezetünk visszajelzését. Természetesen az alapos egészségügyi kivizsgálást se kerüljük el ebben az esetben!
A leggyakoribb autoimmun betegségek a sclerozis multiplex, Crohn- betegség, 1-es típusú cukorbetegség, lupus.
A gluténérzékenység főképp hasi panaszok képében jelentkezik, de számos olyan tünet is előfordulhat, amelyet elsőre, szorosan nem kötnénk a gluténhoz. Ilyen tünetek a fáradtság, fejfájás , izom- és ízületi fájdalom, végtagok zsibbadása, bőrkiütés vagy ekcéma, sőt akár a depresszió és vérszegénység is.
A lisztérzékeny emberek étkezési szokásai tulajdonképpen a természetes, gluténmentes tápanyagokon alapul. Ilyen például: a gyümölcs és zöldség, a gluténmentes gabonák rizs, krumpli, hüvelyesek, magvak, diófélék.
Azonban, olyan feldolgozott ételeket is fogyaszthatnak, amelyek ugyan nem tartalmaznak glutént, de nagymértékben feldolgozottak. Ezeket érdemes minél inkább kerülni, csak mértékkel fogyasztani.

Hogyan deríthető ki egyszerűen, hogy az élelmiszer gluténmentes? Az interneten, online adatbázisokban, egészségügyi folyóiratokban könnyedén informálódhatunk a termékek összetevőivel kapcsolatban. Vannak gluténmentes helyettesítő élelmiszerek is, például speciálisan készített gluténmentes kenyér, liszt, tészta, keksz.
Ezekkel óvatosan, mert attól, hogy valami gluténmentes, nem feltétlenül egészséges – tele lehet cukorral, zsírral – tartsuk itt is szem előtt, hogy minél kevésbé legyen feldolgozott, finomított.
A gluténmentes étrendre való áttérés után a cöliákiás betegek szinte kivétel nélkül jobban érzik magukat, a tüneteik pedig fokozatosan megszűnnek, amikor elindul a bél gyógyulási folyamata. Ugyanez a tapasztalat a pajzsmirigy betegségek, autoimmun betegségek, rejtett gluténérzékenyek esetében is.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.