Menü

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.

Az emberek közel 90%-a garantáltan hallotta már a „glutén” kifejezést. Azonban gyakran, megdöbbentő tévhitek keringenek a gluténmentes diétával kapcsolatban.

Fontos leszögezni, hogy a lisztérzékeny embereknek ez egy kötelező, elengedhetetlen életmód, elsődleges célja tehát nem az, hogy elősegítse a fogyást. Természetesen eredményes lehet bizonyos esetekben, azonban klinikailag nem alátámasztott, hogy ez az étrend hozzájárul a súlyvesztéshez, a bélrendszer egészségéhez, vagy a fokozott atlétikai teljesítményhez.

Meglepően hangozgat, de létezik a rejtett gluténérzékenység fogalma is. Ez külön vizsgálattal mutatható ki. Gluténterhelésre a panaszok jelentkeznek, a normál gluténteszt mégis negatív eredményt jelez. Érdemes öntesztet végezni, felhagyni a gluténtartalmú élelmiszerekkel egy időszakra és figyelni a szervezetünk visszajelzését. Természetesen az alapos egészségügyi kivizsgálást se kerüljük el ebben az esetben!

A leggyakoribb autoimmun betegségek a sclerozis multiplex, Crohn- betegség, 1-es típusú cukorbetegség, lupus.

A gluténérzékenység főképp hasi panaszok képében jelentkezik, de számos olyan tünet is előfordulhat, amelyet elsőre, szorosan nem kötnénk a gluténhoz. Ilyen tünetek a fáradtság, fejfájás , izom- és ízületi fájdalom, végtagok zsibbadása, bőrkiütés vagy ekcéma, sőt akár a depresszió és vérszegénység is.

A lisztérzékeny emberek étkezési szokásai tulajdonképpen a természetes, gluténmentes tápanyagokon alapul. Ilyen például: a gyümölcs és zöldség, a gluténmentes gabonák rizs, krumpli, hüvelyesek, magvak, diófélék.

Azonban, olyan feldolgozott ételeket is fogyaszthatnak, amelyek ugyan nem tartalmaznak glutént, de nagymértékben feldolgozottak. Ezeket érdemes minél inkább kerülni, csak mértékkel fogyasztani.

Hogyan deríthető ki egyszerűen, hogy az élelmiszer gluténmentes? Az interneten, online adatbázisokban, egészségügyi folyóiratokban könnyedén informálódhatunk a termékek összetevőivel kapcsolatban. Vannak gluténmentes helyettesítő élelmiszerek is, például speciálisan készített gluténmentes kenyér, liszt, tészta, keksz.

Ezekkel óvatosan, mert attól, hogy valami gluténmentes, nem feltétlenül egészséges – tele lehet cukorral, zsírral – tartsuk itt is szem előtt, hogy minél kevésbé legyen feldolgozott, finomított.

A gluténmentes étrendre való áttérés után a cöliákiás betegek szinte kivétel nélkül jobban érzik magukat, a tüneteik pedig fokozatosan megszűnnek, amikor elindul a bél gyógyulási folyamata. Ugyanez a tapasztalat a pajzsmirigy betegségek, autoimmun betegségek, rejtett gluténérzékenyek esetében is.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.