Menü

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz. Egy egészséges ember naponta 50-100 hajszálat veszít el, nézzük milyen okai lehetnek a hajhullásnak:

Pajzsmirigyproblémáknak köszönhetők hajproblémák.

Egyre gyakrabban diagnosztizálnak hazánkban is pajzsmirigyproblémát. Akár alul-, akár túlműködésről van szó, mindkét esetben hajhullással is járhat a betegség számos más egyéb tünet mellett.

Szülés is okozhat hajhullást.

Míg a terhesség alatt dúsul a haj, szülés után általában minden kismama az ellenkezőjét tapasztalja. Szoptatás alatt/után hullnak el azok a hajszálak is, amelyeknek a terhesség alatt nem hullottak ki.

Menopauza

A nőknél többnyire 45-50 éves kor környékén jelentkezik a menopauza, ennek következtében az egész hormonháztartás átalakul. A kevesebb ösztrogén miatt bőrünk és hajunk állapota is minimálisan és fokozatosan, de veszít tömegéből.

Hajfesték, túl sok vegyi anyag használata a fejbőrön

Noha a szépségiparban egyre inkább előtérbe kerül a természetes alapanyagok felhasználása, még mindig rengeteg káros anyaggal kerülünk kapcsolatba különböző kozmetikai szereken keresztül. Hajfestéskor és a mindennapi hajápolás során is ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb kemikália legyen a választott termékben. Vannak ma már ammóniamentes termékek, én magam is ilyen festéket használok.

A hajhullás lehet örökletes is.

Ez főként a férfiakat érinti, és gyakran már egészen fiatalkorban elkezdődik a ritkulás.

A hajunk hullása gócra, gyulladásra is utalhat a szervezetben

Leggyakrabban a felső légutakban és a fogak környékén alakul ki, de a szervezetben bárhol előfordulhat, általában foltokban történő hajhullást okoz.

Egészségtelen táplálkozás, egyoldalú diéta, drasztikus fogyás

Ha szervezetünk nem kapja meg a megfelelő mennyiségű tápanyagot és vitamint, az ugyancsak hajhullást okozhat.

Autoimmun betegség

Autóimmun betegség esetén védelmi rendszerünk idegenként kezeli a saját sejtjeit. Ez érinthet egy szervet, de akár egész szervrendszereket is. Számos tünet mellett az egyik a foltos hajhullás is lehet.

Egy rossz frizura előnytelen vonásokat erősít, egy jól megválasztott haj viszont nagyon „betalál”, ezért nem árt szakemberre bízni a hajviseletünket és a hajunk ápolását érintő kérdéseket.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Drasztikusan megnőtt a rövidlátó gyerekek száma

Sajnos folytathatnám is tovább a címet úgy, hogy a kilátások pedig még rosszabbak. Kutatók több, mint 200 tanulmányt néztek át, amelyek 5,5 millió gyerekre vonatkoztak, és 50 országban készültek. Az összegzésből kiderült, hogy jelentősen nőtt a rövidlátó gyerekek száma.