Menü

Mocskos kis levelek - filmajánló

Megtörtént eseményen nyugvó film készült nemrég „Mocskos kis levelek” címmel. A „Wicked Little Letters” egy vígjáték, melynek témaválasztása meglepően erős, és sokkal mélyebb, mint enyhén humoros története.

A cselekmény egy kisvárosban játszódik, ahol van egy trágár fiatalasszony, meg egy megrögzött vénlány és van még valaki, aki a cselekmény gerincét adja, ugyanis trágár leveleket küldözget. A rendőrség és a közösség a trágár stílusáról híres fiatalasszonyt gyanúsítja.

A mocskos szájú Rose-t megvádolják a bűncselekménnyel. A névtelen levelek országos felháborodást váltanak ki, és perre kerül sor, amikor azonban a város asszonyai – Gladys Moss rendőrnő (Anjana Vasan) vezetésével – maguk is nyomozni kezdenek a bűntény után, kezdik gyanítani, hogy valami nincs rendben, és talán mégsem Rose a tettes.

Nem szeretnék spoilerezni, de meglepő fordulattal zárul a szövevényes történet. Ha azt hinnék, már az elején kitalálják, ki írta a leveleket, elárulom, hogy nem és nem is ez a fő csattanója a történetnek.

A film a nők helyzetét és szerepét dolgozza fel a világháború utáni Egyesült Királyságban. Az egyik főszereplője Írországból érkezik, és a vallási és kulturális ellentét vele adott. Másik főszereplőnk egy hithű katolikus nő, aki a szüleivel él és elkezd káromló, trágár leveleket kapni furcsán, szinte ok nélkül.

Nem egy kimondottan humoros filmről van szó, inkább bájos, a története sem túl komplikált vagy csavaros, detektívsztorinak sem lehet nevezni, mégis szórakoztató és érdekes.

Vajon mi a film mondanivalója, mit tanít?

Ha valaki túl sokáig visel álarcot, végül felgyűlik benne a feszültség?

Meddig játszhatja meg magát valaki?

Egyik kedvenc szereplőm a színes bőrű rendőrnő, aki megvívja harcát a férfi elnyomással szemben, bátor, okos és nem fél cselekedni. Nincs harc a filmben, sem lövöldözés, sem véres jelenet, trágár beszéd annál inkább, így családi filmnek semmiképp sem illik be.

Egyszer érdemes megnézni a filmet (számomra több nincs benne), de pozitívum a történet bája és abszurditása, ami elég izgalmas. A főszereplők: Olivia Colman kiválóan alakítja szerepét, Jessie Buckley is ügyesen játssza a káromkodót. Talán ő adta a legügyesebb színészi játékot ebben a filmben, látszik, hogy talán kedvelte is a szerepét, mondhatjuk ugyanis, hogy a maximumot hozta ki ebből a karakterből.

Ebből a filmből ennyit lehet kihozni, egy jó tévéfilmet, egyszer nézhető kategória, de ha egy könnyedebb filmre vágyik az ember, aminek azért mondanivalója is van, némileg elgondolkodtat és nem várt fordulat is van a végén, akkor ezt a cselekményt egy esti filmnézéshez ajánlom nyugodtan.

Ilyen ha egy filmes utálja művét, avagy Joker visszatért, de minek?

Pár évvel ezelőtt kiváló médiakampánnyal és a későbbi Oscar-díjas zenével tarkítva berobbant a mozikba a rendhagyó felépítésű antihős eposz, a Joker. A Scorsese-remekművekből (Taxisofőr, A komédia királya) merítkező film hatalmas sikere és díjesője prognosztizálta, hogy jön a megaköltségvetésű folytatása, szintén meglepő, jelen esetben musical formában. Lássuk, miért bukott azonban meg és alázta porig a koncepciót ez a régi, egykor agyondíjazott, tehetséges szereplőgárda, egy egyébként hiteles Lady Gagával kiegészült alkotói csapat.

Carol S. Dweck: Szemléletváltás avagy A siker új pszichológiája

A rögzült és fejlődő szemlélet fogalompár Carol Dweck pszichológus kutatásaihoz kapcsolódik. A rögzült szemlélet a bírálatra helyezi a hangsúlyt, míg a fejlődési szemlélet alkalmazásával megérthetjük, hogy nem az a lényeg, hogy tökéletesen teljesítsünk, hanem hogy szembenézzünk a kihívásokkal és fejlődjünk általuk.

Az Oscarra nevezett Semmelweis film

A Semmelweis egy 2023-ban bemutatott, 127 perces hosszúságú magyar életrajzi dráma. Maruszki Balázs forgatókönyvéből Koltai Lajos rendezte, főbb szerepeiben Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László látható. Bemutatása után rögtön több díjat is kapott a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. A több, mint kétórás film Semmelweis életét, munkásságát dolgozza fel, neki állít emléket.

A sánta gengszter

Az HBO legújabb sorozata a legutóbbi Batman filmből ismert Pingvin történetét dolgozza fel. Múlt héten jelent meg a pilot epizód, amiből már ráláthatunk, milyen hangulatban is mutatja be a sorozat a sánta gengszter felemelkedését.

Maxon pörög a Burtonjuice

Tim Burton filmrendező világa nem könnyen fogadható be, ráadásul híres alkotásai a sötét tónusú drámától az abszolút agymenésig terjednek. A mára kultikussá vált Beetlejuice 36 évvel ezelőtt utóbbiként vált Burton munkásságának részévé, a mű folytatása a korábbi agymenést idézi, csak még bolondabb módon. A nemrégiben megjelent Beetlejuice Beetlejuice épp olyan szórakoztatónak szánt családi film, mint amilyennek tűnik. Szépen továbbörökíti az első mű hagyatékát, és mindenképpen élmény az új alkotás, főleg ha az első rész nem ismeretlen a nézőnek.