Menü

A rózsaszín viselkedésre gyakorolt hatása

A színek pszichológiája azt állítja, hogy a különböző színek hatással vannak a hangulatunkra, az érzéseinkre, sőt a viselkedésünkre is. A rózsaszín például nyugalmat áraszt. A szerelemmel, kedvességgel és nőiességgel azonosítják. Kislányként bizonyára mindannyian imádtuk a rózsaszínt, és a divat világa sem nélkülözheti a rózsaszínt. Lehet lágy, halvány, vagy élénk pinkes, de lazacos vagy tüdőrózsaszín árnyalata is.

Valóban nőies, kislányos, romantikus szín lenne a rózsaszín? Az erősebb, élénkebb árnyalatok kifejezetten a magabiztosságot sugározzák, a babarózsaszín viszont a gyermeteg vonást. A halvány rózsaszín ugyanakkor relaxáló, a nagyon élénk változatok stimuláló hatásúak, sőt, agresszívvé is tehetnek.

A rózsaszín valójában a piros halvány változata, és a szerelmet, a vágyat, az álmodozást, a romantikát jelképezi. Van azonban egy olyan nyugtató rózsaszín árnyalat, amelyet a börtönben használnak a rabok higgadtabbá tételéhez. Jelenti a gondoskodást, az együttérzést, a törődést önmagunkkal, melegséget és elfogadást.

A rózsaszín vidámságot, boldogságot közvetít, az érzékiség színe, ugyanakkor szórakoztató, energikus, vidám, friss, mint a tavaszi virágok.

Szimbolizálja a gyermekkori kedvességet, ártatlanságot, naivitást. A halvány árnyalat tiszteletet jelképez, a sötétebb árnyalat pedig hálát és megbecsülést. Az adventi gyertyán három gyertya színe lila, ez a búbánat jelképe, a harmadik vasárnap meggyújtandó gyertya pedig rózsaszín, az öröm szimbóluma.

A rózsaszín klasszikus kislány szín, fiatalos és izgalmas. Hálószobákban a púderesebb árnyalat nyugtatólag hat, érzéki és szenvedélyes is lehet. Szürkével és ezüsttel kombinálva elegáns, más pasztellszínekkel pedig romantikus hangulatot teremt. Elég egyetlen falat vagy falrészt díszíteni vele, amelyhez egy-egy színben illő párnát, lámpát, kaspót, asztalterítőt vagy ágyterítőt választunk, s máris rózsaszínben láthatjuk a világot.

A rózsaszín szoba nyugtató, feszültségoldó hatású, és egy kis misztikumot is becsempészhetünk a szobába egy kis lilás árnyalattal. A rózsaszín kicsinyíti a teret, így érdemes leginkább a nagy ablakos, világos belső terekben használni.

A rózsaszín jótékonyan hat a testre: ellazítja az izmokat, erősíti a szív- és keringési rendszert. Oldja a belső feszültséget, megnyitja az utat az érzelmekhez, melegséget közvetít. Segít megszabadulni a belső görcsöktől, a megfelelés súlyától.

Különleges nyugtató hatását az elmegyógyintézetekben és az elvonókúrákon is gyakran használják.

A rózsakvarcot a szív gyógyítására használják hatékonyan, de az Alzheimer kórban, demenciában, Parkinson-kórban szenvedőknek is hatásos, akárcsak fájdalomcsillapításra, illetve égési sebek gyógyítására. A rózsaszín a remény és a feltétel nélküli szeretet színe.

Miért gyakoribbak a szakítások ősszel?

Az ősz egy elég éles váltást hozhat az életünkbe egy kellemes nyári kikapcsolódás után, amit sokszor a párkapcsolatok is megsínylenek. Mindenkinek ismerős lehet a helyzet, amikor a környezetében, vagy akár a saját maga bőrén elkezdi tapasztalni, hogy a rossz idő kezdetével a konfliktusok száma is megnövekszik.

Ő az enyém! Az enyém, érted! – Avagy féltékenynek lenni

Miért vagyunk féltékenyek? Irigyek vagyunk és védjük a barátainkat, a családtagjainkat, a szerelmünket is. Egyes érzelmeket, bármennyire emberiek is, nehéz szeretni vagy akár csak elfogadni. Nem pusztán azért, mert rémes őket megélni: hiszen a haragot, a gyászt, a bűntudatot valahogy mégiscsak képesek vagyunk elfogadni, mint az emberi élet velejáróit. A féltékenység viszont – hasonlóan az irigységhez – olyasvalami, amitől sokunk legszívesebben örökre megszabadulna. Ezek az érzelmek énünknek egy sötét, kicsinyes, birtokló és kontrolláló oldalával szembesítenek, amelytől joggal félünk.

A pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés egy olyan új nevelési szemlélet, amelyben egyszerre érvényesül a kedvesség és a határozottság. Miért mérföldkő a pozitív fegyelmezés a nevelésben?

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!