Menü

Bajban lennénk önkéntes tűzoltók nélkül

„A határ, hol a lélegzet elakad,

Honnan menekül szelíd s a vad.

Hol egyszerre forró minden és süt,

Hol kormot szül a fullasztó füst.”

Lakóhelyemen, a Tolna megyei Tamásiban hétvégén 150 éves fennállását ünnepelte a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melyet a szép kerek számhoz méltóan ünnepélyes jubileumi rendezvénnyel ünnepelt, de vajon mit is jelentenek a településeknek az önkéntes tűzoltók?

Bizony önkéntes tűzoltók nélkül a közösségeink bajban lennének. Ők azok, akikhez az emberek a szükség idején fordulnak, vagy ahogy tűzoltó dinasztia tagjaként apukám mondani szokta: „a tűzoltó az, aki arra megy, ahonnan mások menekülnek”. Tűzoltónak lenni hivatás.

Az önkéntes tűzoltó egyesület a székhely szerinti településen „… a tűzmegelőzési, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában közreműködő társadalmi szervezet, ami alapszabályában ezt tevékenysége céljaként rögzítette. Tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben végzik feladataikat. A szaktevékenység mellett e szervezeteknek célja a helyi, illetve tűzoltó hagyományok ápolása, a közösség összetartása, az utánpótlás-nevelés, de gyakran polgárőr, településőri feladatokat is ellátnak.” – olvasható a hivatalos meghatározás a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságának honlapján.

Sajnos az önkéntes tűzoltók száma csökkent az elmúlt évtizedekben, ennek oka többféle lehet, pedig önkéntes tűzoltónak lenni a következő miatt is kiváltság:

ott vannak emberek számára, amikor senki más nincs.
az önkéntes tűzoltók a testvériség részévé válnak.
önkéntes tűzoltó jól néz ki minden önéletrajzban vagy karrierben.
A tűzoltáson kívül be lehet kapcsolódni a tűzmegelőzési tevékenységekbe, a tűzoltó hagyományok ápolásába.
Az önkéntes tűzoltók feladatai nem minden naposak.

Az önkéntes tűzoltás soha nem volt és soha nem lesz „csak munka”, nem reggel 8-tól délután 4-ig tart és nem a pénzért végzik. Ezért hivatás, mert ahogy a mondás is tartja: „hivatás az, amiért és nem, amiből élsz”. Kicsit sarkos megfogalmazás tudom, a bár az önkéntes tűzoltók fizetség nélkül dolgoznak, támogatásokban részesülnek.

A katasztrófavédelem központi szerve a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével közösen minden évben pályázatot ír ki, a hivatásos tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező tűzoltó egyesületeknek.

Mire pályázhatnak az önkéntesek?

Pályázni tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrzési tevékenységhez kapcsolódó költségek finanszírozására, műszaki, technikai és informatikai fejlesztésre, valamint az önkéntesek oktatásának támogatására lehet. Továbbá, támogatás nyerhető szertárépítésre és -felújításra, rádiókra, védő- és technikai eszközökre éppúgy, mint tűzoltótechnika-kezelői vizsgára, gépjármű és technikai eszköz felújítására.

Mi kell ahhoz, hogy valaki önkéntes tűzoltó lehessen?

Szakmai képesítés és alaptanfolyam elvégzése szükséges. Fontos a szakmai képesítések megszerzése, hiszen szaktevékenységet csak az az egyesületi tag végezhet, aki legalább a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot elvégezte. Ez a képzés elméleti és gyakorlati alapismereteket tartalmaz, emellett a tagok az egyesületnél meglévő tűzoltótechnikai eszközök kezelői képesítésével is kell, hogy rendelkezzenek.

Léteznek önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületek és vannak közreműködő tűzoltó egyesületek is. Az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik olyan taggal, aki tűzoltás/műszaki mentés vezetésére jogosult, míg a közreműködő önkéntes tűzoltó egyesületek a hivatásos tűzoltók irányítása mellett dolgozhatnak a káreseteknél.

Az önkéntes egységek kiválóan kiegészítik a hivatásosok munkáját. A beavatkozások száma is mutatja, hogy jól megy az együttműködés. Leggyakrabban villámárvizeknél, viharkároknál, szabadtéri tűzeseteknél avatkoznak be az önkéntesek, de alpin technikai mentéseknél is megmutatták már rátermettségüket.

Miben különböznek az önkéntes tűzoltóktól az önkormányzati tűzoltóságok?

Az önkormányzati tűzoltóságok köztestületi formában működnek, ami azt jelenti, hogy néhány, vagy több önkormányzat összefogott annak érdekében, hogy a településükön legyen tűzoltói segítség, ennek érdekében saját elhatározásból tűzoltóságokat alapítottak. Ezeknek a tűzoltóságoknak a működését állami támogatás, az érintett települési önkormányzatok által nyújtott támogatás, és a tűzoltóság saját bevétele biztosítja. Önkormányzati tűzoltóságok jellemzően olyan helyeken alakultak, ahová a hivatásos egységeknek több idő szükséges a helyszínre érkezéshez.

A tűzoltóságon úgynevezett főfoglalkozású és önkéntes jogviszonyban álló tűzoltók dolgoznak. A főfoglalkozású tűzoltók fizetést kapnak a munkájukért, az önkéntes tűzoltók pedig esetenként vesznek részt a vonulásban, szabadidejüket feláldozva. Az önkormányzati tűzoltóságokon nem kötelező a laktanyai készenlét, ha a tűzoltó közel lakik a laktanyához, akkor akár otthon is tartózkodhat. A lényeg, hogy a riasztás után (éjjel-nappal) 8 percen belül meg kell kezdeni a vonulást. Az önkormányzati tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzésére létrehozott, elsődleges műveleti körzettel rendelkező tűzoltóság.

Nagy tisztelet, köszönet és hála a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak és a katasztrófavédelem összes dolgozójának!

„Mi hajtja őket? Talán a szenvedély?

Az ember féltés, és az a remény

Hogy égboltunk mindig tiszta marad

Az önkéntes szolgálat, a hivatástudat.”

Telefonfüggőség ellen: így csökkentsd a képernyőidődet!

Az okoseszközök az életünk elengedhetetlen részévé váltak, ezzel együtt pedig megjelent egy új probléma, társadalmi jelenség: a telefonfüggőség. Mai cikkünkben tippeket adunk a tudatos telefonhasználathoz, a képernyőidő csökkentéséhez!

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.

Gyűjtő vagy gyűjtögető?

A gyűjtőszenvedély óvodás-, kisiskolás korban kezdődik, de általában a 7-8 éves korosztályra a legjellemzőbb. A gyűjtés a gyerekek számára a valóság megértésének, feldolgozásának egy új, izgalmas módja, de a gyűjtőszenvedély a felnőttekben is kialakulhat. Mi a különbség a gyűjtés és a gyűjtögetés között?