Menü

A goji bogyó hatásai

A Goji bogyó, vagy ahogy a népi kultúrában nevezik a „Semfűfemfa”, angolul wolfberry néven ismert növény, alkalmazott funkcionális gyógynövény, mely a kínai gyógyászatból származik. Antioxidáns hatása, magas bioaktív anyag tartalma miatt, szupergyümölcsé.

A „boldogság-bogyó” vagy „elégedettség-bogyó” névvel is illethetnénk, mivel orvosi vizsgálatok során kimutatták számos pozitív tulajdonságát, ami a vizsgált személyek energikusságára, jobb sportteljesítményére, minőségi alvására, kipihent ébredésére, fokozottabb koncentrációjára és mentális egészségére utalt. Napi szintű fogyasztása növeli az általános jólét érzéseit, és javítja a neurológiai/pszichológiai teljesítményt.

Számos kutatás megerősítette, hogy rengeteg mikrotápanyag és fitokemikália található benne. Köztük poliszacharidokat, szterolokat, valamint értékes antioxidánsokat, mint a béta-karotin és a C-vitamin. Emellett a goji bogyó ásványi anyag tartalma is kiemelkedő, kálcium, cink, kálium és szelén koncentrációja jelentős. A kínai orvoslásban legendás vágyserkentő hatást tulajdonítanak neki, sőt impotencia kezelésére is alkalmazzák.

Remek immunerősítő, valamint a benne lévő hatóanyagok zsírban is oldódnak, így sokkal könnyebben érvényesülnek a szervezetben. Az öregedés lassításában is komoly szerepet kaphat.

Ha vízbe áztatjuk néhány percre, akkor édes paradicsomként is alkalmazhatjuk: rizsbe, quinoába , kuszkuszba keverve remekül feldobja a köretünket. Készíthetünk belőle mártást is, hiszen édes íze remekül illeszkedik például a csípős chilihez. Rosttartalma is kimagasló. Ugyanakkor a nem tartalmaz zsírokat, viszont számos fontos ásványi anyagot igen. A kálium szerepet játszik az egészséges izomműködésben és a normális vérnyomás fenntartásában, a réz segíti az immunrendszer működését, a kötőszövetek karbantartását, szerepet játszik a stressz elleni sejtvédelemben.

Érdemes más funkcionális élelmiszerekkel együtt fogyasztani, így ezek hatása összeadódhat. Célszerű kombináció chia magokkal együtt, reggelire, zabpehellyel,friss gyümölcsökkel keverni, és rizstejjel, vagy mandulatejjel felönteni. Ezen gondolatok mentén, készítettünk is ilyen, egy adagos reggeli zabkását, kókuszzal, gyümölcsökkel kiegészítve. Én legalábbis, így szeretem.

Vásárláskor nézzük meg a goji bogyó csomagolásán, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert, ebben az esetben kén-dioxidot, amely a szárított gyümölcs színének megtartásáért felelős.

Tároljuk sötét, hűvös helyen a megvásárolt bogyókat, így körülbelül egy évig tárolhatóak légmentes csomagolásban. Habár a gyümölcs száraz, megfelelő eljárással marad benne annyi nedvesség, hogy valamennyire puha maradjon, így érdemes kísérletezni a különböző márkák között.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.