A dió részeinek gyógyító hatása
- Dátum: 2025.03.13., 06:50
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- ásványi anyagok, borogatás, ekcéma, gyulladás, közönséges dió, tannin, vesebetegség, vitaminok
A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.
A dió a diófélék családjába tartozik és 21 féle alfaja létezik szerte a világon. Magyarországon a közönséges dióval és a feketedióval találkozhatunk, ebből mi inkább a közönséges diót használjuk. A fekete dió inkább erdőgazdasági területeken elterjedt fajta, ennek több része is mérgező az emberi szervezetre, ellenben barnító hatását többféle tevékenység során használják. A közönséges diófa hatalmasra nő, gyökérzete mélyre hatol a talaj alsó rétegeibe is, melyek igen erősek, hiszen meg kell tartaniuk minden időjárási viszonyok között a termetes lombozattal rendelkező fát. Igaz, hogy a termés ősszel érik, ellenben rendkívül jól eláll hűvösebb helyen, akár fagyasztóban is.
A diófa termése egy igazi csodaszer, hiszen tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, sok rostot tartalmaz, ellenben kevés telített zsírsavat. Találunk benne A-, E- és többféle B-vitamint, szelént, magnéziumot, káliumot, mangánt, rezet, sőt, fluort is. A felsoroltakból már sejteni lehet, hogy jót tesz a csontoknak, kiváló immunerősítő, segíti az izmok helyes működését, és idegvédőként is megállja a helyét. Sőt, ha ez nem lenne elég, még a koleszterinszintünket is képes csökkenteni. Felhasználását tekintve a konyhában nagyjából bármihez felhasználhatjuk, az ételeknek különleges ízt ad, a süteményekben pótolhatatlan, de esti nasiként is helytáll.
A diófa levele sem elhanyagolható, hiszen a népi gyógyászat is régóta használja gyógyírként. A levél maga tartalmaz tannint, ami csersav, folsavat és C-vitamint is. Ezek mellett antivirális és gombaölő tulajdonságokkal is meg van áldva. Belsőleg alkalmazva remek gyomorerősítő, vértisztító, vérnyomáscsökkentő, féreghajtó. Külsőleg borogatásként szemgyulladás, aranyér, ekcéma, bőrgomba, és atkafertőzés esetén alkalmazzák. Fürdővízbe áztatva reumatikus gyuladások kezelésében is jeleskedik.
Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a dióhéj belsejében található választófalat. Nem is gondolnánk mennyire kis hasznos dolog lehet a német ajkú településeken élők és a kínai orvoslásban jártas emberek szerint. Úgy gondolják, hogy a válaszfal a szív gyógyszere annak ellenére, hogy mennyire keserű íze van. A németek úgy alkalmazzák, hogy a frissen érett diót pucolva egy maréknyi ilyen kis válaszfalat felöltenek erős konyakkal, majd hagyják állni. Az ebből készült tinktúrából napi 15-20 cseppet fogyasztanak. A kínaiak pedig a vesebetegségek gyógyításához használják, nőknél segítség lehet a felfázás okozta tünetek kezelésére, vagy vizeletvisszatartási problémák esetén.
A dió egy remek növény, hiszen nem csak finom, hanem levele, termése és a termésben található elválasztó fal is gyógyhatású készítmények alapanyaga. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is. Érdemes a betakarítás után hűvös helyen tárolni, így sokáig egészségünk szolgálatában áll majd.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?