Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes
- Dátum: 2025.05.29., 09:02
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, C-vitamin, citromlé, gyomorsav, immunerősítő, kálium
Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mondani sem kell, hogy mennyire fontos, elegendő vízzel lássuk el szervezetünket, ahogy azt sem, hogy az egészséges táplálkozást és a vitaminok, ásványi anyagok bevitele is elengedhetetlen. Sok helyen olvasni, hogy ajánlják a citromos víz ivását, sőt, ezt sokan éhgyomorra. Az a hír járja, hogy ez felgyorsítja az anyagcserét és könnyebben folynak le a nem kívánt kilók rólunk. Nos, nem teljesen elvetélt ötlet ez, de azért ez nem mindenkinek ajánlott.
Azt tudjuk, hogy egy felnőtt ember szükséges napi folyadékbevitele nagyjából 3 liternél optimális, de ez csak egy szám, hiszen befolyásolhatja a szükségelt szintjét egy sportolási lehetőség, vagy például a hőmérséklet. Ebben nyugodtan iktathatunk olyan folyadékokat, ami nem víz, azaz lehet leves, turmix, smoothie is. A legjobb az, ha a lehető legtöbb folyadék víz formájában érkezik, hogy ezt felturbózzuk, adhatunk hozzá például citromot. A citrom igen sok C-vitamint, flavonoidot, antioxidánst tartalmaz, illetve rosttartalma is magas.
Itt jön a nagybetűs DE. Fogyasszuk nyugodtan, viszont ne gondoljuk azt, hogy napi egy citrom elég ahhoz, hogy fedezze a napi C-vitamin bevitelünk adagját, mert bizony nem elég hozzá. Az tény, hogy a citrom támogatja a bélrendszer működését, ellenben nem fogja önmagában leolvasztani a felesleget mondjuk a pocakunkról. Azoknak, akiknek magasabb a gyomorsav szintjük, egyáltalán nem ajánlott reggeli éhgyomorra inni, mivel a citrom savassága erősíti a refluxos tüneteket. Na, de azért van jótékony hatása is, ne ijedjünk meg. A citrom remek immunerősítő, amit nem érdemes lobogó forró vízbe rakni, mivel a C-vitamin nem éli túl a magas hőfokot. A citromsav káliumot is tartalmaz, ami segít a szív- és érrendszer helyes működését fenntartani.
A szájban lévő baktériumok egy részével is elbánik, ettől pedig frissebb lehelettel leszünk gazdagabbak. Fáradtabb, stresszesebb időszakokban frissítőként is helytáll, a kávé koffein hatását is képes növelni. A citromlében lévő antioxidánsok küzdenek az oxidatív folyamatok ellen, így bőrünk egészségesebb lesz tőle. Amire viszont oda kell figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert a gyomorsavnak nem mindig tesz jót, és arra is ügyeljünk, hogy mindig kellően hidratáljunk mellé, azaz igyunk több vizet, mint szoktunk. Fogmosás után közvetlenül ne igyunk citromlevet, mivel a fogzománcot erősen károsíthatja.
A citromos víz fogyasztása egészéges, ellenben nem mindegy, hogy mikor és mennyit iszunk belőle. Reggel, éhgyomorra kerüljük, de napközben bátran fogyasszuk, de figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű vizet is vegyünk magunkhoz utána.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!