Menü

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

A tiltás vonzóbbá tesz? A gyermekpszichológusok szerint a szigorú tiltás gyakran csak növeli a tiltott dolog iránti vágyat. Ha egy gyerek azt hallja, hogy valami „nem szabad”, akkor az annál inkább izgalmasnak, különlegesnek tűnik számára. Ez oda vezethet, hogy titokban fog édességet enni, vagy éppen falási rohamokkal próbálja kielégíteni az elfojtott vágyait.

Az egyensúly a kulcs

A szakértők inkább az egészséges egyensúly megtalálását javasolják. A gyerekeknek lehet és szabad édességet enni – de mértékkel. Fontos, hogy a szülők példát mutassanak, és megtanítsák a gyerekeket a tudatos étkezésre. Egy kis csoki, fagyi vagy süti alkalmanként nem ördögtől való, ha a napi étrend többi része kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag.

Tanítsuk meg a választás szabadságát

Ahelyett, hogy megtiltanánk az édességeket, tanítsuk meg a gyerekeket dönteni: mikor, mennyit és milyen minőségű édességet érdemes fogyasztani. Ismerjék meg, hogy van különbség a házi sütemény és az agyoncukrozott bolti nasi között. Így nemcsak a testük fejlődik egészségesen, de az étkezéshez való viszonyuk is kiegyensúlyozottabb lesz.

Az édességek sokszor ünnepek, közös pillanatok részei: egy születésnapi torta, karácsonyi mézeskalács, vagy egy nyári fagylaltozás a családdal. Ezek az emlékek értékesek – és nem az elfogyasztott cukormennyiség, hanem az együtt töltött idő a lényeg.

Van néhány egészségesebb alternatíva az édességekre, amelyek kielégítik az édes íz iránti vágyat, de kevesebb cukrot, adalékanyagot vagy mesterséges összetevőt tartalmaznak:

- Friss gyümölcsök: alma, banán, eper, szőlő, mandarin

- Gyümölcsös joghurt (házi): natúr joghurt + friss gyümölcs + egy kis méz vagy fahéj

- Aszalt gyümölcsök (mértékkel!): datolya, aszalt szilva, mazsola, aszalt barack

- Banánfagyi (csak banánból!): fagyaszd le a banánkarikák krémesre turmixolva.

- Zabkeksz házilag

Alap: zabpehely, banán, reszelt alma, fahéj: diófélék, mazsola, cukor helyett méz vagy datolya

- Étcsokoládé (min. 70%). Kevesebb cukrot tartalmaz, és egy kis kocka is elég lehet az édességigény kielégítésére

- Smoothie házilag: gyümölcsök turmixolva natúr joghurttal vagy növényi itallal

- Magvajak gyümölccsel

- Chiamagos puding

Vonjuk meg a gyerekektől az édesség adta örömöket? Nem gondolnám. Természetesen nem az édesített üdítőkre és cukorkákra szeretném rábeszélni a kedves olvasókat, melyek fölöslegesen megnövelik az energiabevitelt és elhízáshoz vezethetnek, sokkal inkább arról van szó, hogy a gyerekeket meg kell tanítani a mértékletesség fontosságára. „A mérték az érték” - szokták mondani, s ezzel mindent jól össze is foglaltam.

Szemárpa, a kellemetlen dudor

Sajnos már sokan ismerik a szemárpa kellemetlen tüneteit, melynek többtípusa van. Lássuk a tüneteket és a kezelési módokat.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Kötődési típusok bemutatása

A kötődés kérdése évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, hiszen alapvető szerepet játszik személyes jólétünkben, kapcsolati mintázatainkban és társas életünkben. A pszichológiában a kötődési stílusok befolyásolják, hogyan érezzük, viselkedésünket és reagálunk másokkal való kapcsolatainkban. A különböző kötődési típusok egymással való kölcsönhatása jelentős hatással lehet párkapcsolataink sikerességére és dinamikájára.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.