Menü

Jótékony ételek

Az évszakok váltakozásával párhuzamosan a mi is folyamatosan változunk, alakulunk. Ilyenkor, a téli hidegben egészen más táplálékokat kíván a szerveztünk, mint például nyáron. Előtérbe kerülnek a zsírosabb, nehezebb ételek, és egyáltalán nem véletlenül.

Ebben az évszakban kifejezetten jó hatásúak szervezetünkre az úgynevezett melegítő hatású ételek, italok. Akadnak olyan típusú emberek, akiknek szinte állandóan hidegek a végtagjaik, kezük, lábuk, az orruk. Ez a kicsit gyengébben működő vérkeringés egyik jele, amit leggyorsabban egy kis mozgással, valamint a helyes táplálkozással hozhatunk helyre. Persze nemcsak nekik, hanem gyakorlatilag ilyenkor mindenkinek ajánlottak az említett melegítő étkek.

Érdemes az átlagosnál több olajos magvat fogyasztani, például diót, mogyorót, mandulát, de idetartozik a gesztenye is. (Talán egyáltalán nem véletlen, hogy a gesztenyepüré tipikus téli édesség.)

A hagyományos téli zöldségekből, cékla, répa, zeller, csicsóka, káposzta, sütőtök, hagyma rengeteg finomság elkészíthető. Legjobb, ha ezeket párolva, sütve tálaljuk, hiszen így fejtik ki leginkább melegítő hatásúkat. A hüvelyesek közül a bab és a lencse is tipikusan a téli időszakhoz tartozó ételféleség. Ezekből levest, főzeléket, salátát is csinálhatunk, mind jótékony hatású a szervezetre.

A húsok közül a vörös húsok melegítenek leginkább, a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, de idetartozik például a kacsa is.

A megfelelő fűszerek használata szintén kiemelkedően fontos lehet ebben az időszakban. A fahéj, a csillagánizs, a szegfűszeg, az ánizs, a curry, a gyömbér, a fokhagyma mind-mind a tipikus téli ételek, italok legfőbb hozzávalói, gondoljunk csak a forralt borra, a puncsra, vagy például az illatos mézeskalácsra, a mézes puszedlire. E fűszerek is felfűtik a testünket, átmelengetnek bennünket, érdemes hát bátran használni őket.

A forró italok már önmagukban is melegítenek, de érdemes azokat egy kis fűszerrel megbolondítani: reszeljünk bele nyers gyömbért, szórjunk bele fahéjat, vagy ízesítsük szegfűszeggel. Használhatunk egy cseppnyi alkoholt is, például a rumos tea ilyenkor ugyancsak átmelengeti a testet, a szívet és lelket egyaránt.

Ha léteznek melegítő hatású ételek, akkor hűsítőek is. Ilyenek a tejtermékek, a joghurt, kefír féleségek, a gyümölcslevek, vagy a  déli gyümölcsök. Amennyiben melegségre vágyunk, jó, ha ezeket inkább elkerüljünk.

Fotó: sxc.hu

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.