Jótékony ételek
- Dátum: 2013.01.16., 10:37
- Németh Attila
Az évszakok váltakozásával párhuzamosan a mi is folyamatosan változunk, alakulunk. Ilyenkor, a téli hidegben egészen más táplálékokat kíván a szerveztünk, mint például nyáron. Előtérbe kerülnek a zsírosabb, nehezebb ételek, és egyáltalán nem véletlenül.
Ebben az évszakban kifejezetten jó hatásúak szervezetünkre az úgynevezett melegítő hatású ételek, italok. Akadnak olyan típusú emberek, akiknek szinte állandóan hidegek a végtagjaik, kezük, lábuk, az orruk. Ez a kicsit gyengébben működő vérkeringés egyik jele, amit leggyorsabban egy kis mozgással, valamint a helyes táplálkozással hozhatunk helyre. Persze nemcsak nekik, hanem gyakorlatilag ilyenkor mindenkinek ajánlottak az említett melegítő étkek.
Érdemes az átlagosnál több olajos magvat fogyasztani, például diót, mogyorót, mandulát, de idetartozik a gesztenye is. (Talán egyáltalán nem véletlen, hogy a gesztenyepüré tipikus téli édesség.)
A hagyományos téli zöldségekből, cékla, répa, zeller, csicsóka, káposzta, sütőtök, hagyma rengeteg finomság elkészíthető. Legjobb, ha ezeket párolva, sütve tálaljuk, hiszen így fejtik ki leginkább melegítő hatásúkat. A hüvelyesek közül a bab és a lencse is tipikusan a téli időszakhoz tartozó ételféleség. Ezekből levest, főzeléket, salátát is csinálhatunk, mind jótékony hatású a szervezetre.

A húsok közül a vörös húsok melegítenek leginkább, a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, de idetartozik például a kacsa is.
A megfelelő fűszerek használata szintén kiemelkedően fontos lehet ebben az időszakban. A fahéj, a csillagánizs, a szegfűszeg, az ánizs, a curry, a gyömbér, a fokhagyma mind-mind a tipikus téli ételek, italok legfőbb hozzávalói, gondoljunk csak a forralt borra, a puncsra, vagy például az illatos mézeskalácsra, a mézes puszedlire. E fűszerek is felfűtik a testünket, átmelengetnek bennünket, érdemes hát bátran használni őket.
A forró italok már önmagukban is melegítenek, de érdemes azokat egy kis fűszerrel megbolondítani: reszeljünk bele nyers gyömbért, szórjunk bele fahéjat, vagy ízesítsük szegfűszeggel. Használhatunk egy cseppnyi alkoholt is, például a rumos tea ilyenkor ugyancsak átmelengeti a testet, a szívet és lelket egyaránt.
Ha léteznek melegítő hatású ételek, akkor hűsítőek is. Ilyenek a tejtermékek, a joghurt, kefír féleségek, a gyümölcslevek, vagy a déli gyümölcsök. Amennyiben melegségre vágyunk, jó, ha ezeket inkább elkerüljünk.
Fotó: sxc.hu
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.