Táplálkozási mítoszok
- Dátum: 2013.01.25., 16:50
- Németh Attila
Aranyszabály: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Na de mikor, mit és mennyit együnk?
A régi népi bölcsesség is, miszerint „Reggelizz mint egy császár, ebédelj mint egy király, vacsorázz mint egy koldus” megosztja a táplálkozástudósokat – elsősorban az ebédtől kezdve. A reggelinél örvendetes módon egyetértés van – természetesen attól függően, melyik kultúrkörben mozgunk. A déli országokban a reggeli viszonylag alacsony prioritású. Egy croissant, néhány keksz, egy tejeskávé – és kész. Az északi térségben ellenben a kiegyensúlyozott reggeli a nap jól sikerült kezdetét garantálja. Egy zsírszegény reggeli, ami szénhidrátban és fehérjében gazdag, biztosítja a szervezet számára az előtte álló pszichés és fizikai kihívásokhoz szükséges energiát.
Főétkezés délben vagy inkább este?
És mi a helyzet az ebéddel és a vacsorával? Itt megint megoszlanak a vélemények. Míg egyesek a bőséges ebédet részesítik előnyben, mások a gazdag vacsorára esküsznek. Táplálkozástudományi szempontból nincs egységes ajánlás. A fogyókúrázók körében szélesen elterjedt félelem, hogy a bőséges vacsora hizlal, nem megalapozott, ha a nap folyamán szükséges összkalória-mennyiséget nem lépjük túl. A legjobb példák erre a francia és az olasz nők, akiket a késői és pazar vacsorák ellenére sok helyen irigyelnek karcsú alakjukért. Az, hogy a nap melyik étkezését nyilvánítjuk főétkezéssé, bizonyára a személyes életkörülmények függvénye.
A táplálkozási szabályok testreszabása
A kiegyensúlyozott reggeli erőt adó energiaforrás – ez eddig rendben van. Az is vitathatatlan, hogy a túl zsíros ebéd déli fáradtsághoz vezet, ellenben a túlságosan bőséges vacsora szinte leküzdhetetlen akadályokat gördít az álommanó útjába. Hogy azonban a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás kölcsönhatását ki hogyan akarja javára fordítani, az egyénileg különböző. Minden esetre, ha a táplálékfelvétel és a testsúly közötti összefüggésről van szó: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Hogy ez reggel, délben vagy este történik, az a szervezetnek valójában mindegy.
Forrás: impulsermagazin.com/hu/taplalkozasi-mitoszok
Fotó: sxc.hu
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.