Menü

Táplálkozási mítoszok

Aranyszabály: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Na de mikor, mit és mennyit együnk?

A régi népi bölcsesség is, miszerint „Reggelizz mint egy császár, ebédelj mint egy király, vacsorázz mint egy koldus” megosztja a táplálkozástudósokat – elsősorban az ebédtől kezdve. A reggelinél örvendetes módon egyetértés van – természetesen attól függően, melyik kultúrkörben mozgunk. A déli országokban a reggeli viszonylag alacsony prioritású. Egy croissant, néhány keksz, egy tejeskávé – és kész. Az északi térségben ellenben a kiegyensúlyozott reggeli a nap jól sikerült kezdetét garantálja. Egy zsírszegény reggeli, ami szénhidrátban és fehérjében gazdag, biztosítja a szervezet számára az előtte álló pszichés és fizikai kihívásokhoz szükséges energiát.

Főétkezés délben vagy inkább este?

És mi a helyzet az ebéddel és a vacsorával? Itt megint megoszlanak a vélemények. Míg egyesek a bőséges ebédet részesítik előnyben, mások a gazdag vacsorára esküsznek. Táplálkozástudományi szempontból nincs egységes ajánlás. A fogyókúrázók körében szélesen elterjedt félelem, hogy a bőséges vacsora hizlal, nem megalapozott, ha a nap folyamán szükséges összkalória-mennyiséget nem lépjük túl. A legjobb példák erre a francia és az olasz nők, akiket a késői és pazar vacsorák ellenére sok helyen irigyelnek karcsú alakjukért. Az, hogy a nap melyik étkezését nyilvánítjuk főétkezéssé, bizonyára a személyes életkörülmények függvénye.

A táplálkozási szabályok testreszabása

A kiegyensúlyozott reggeli erőt adó energiaforrás – ez eddig rendben van. Az is vitathatatlan, hogy a túl zsíros ebéd déli fáradtsághoz vezet, ellenben a túlságosan bőséges vacsora szinte leküzdhetetlen akadályokat gördít az álommanó útjába. Hogy azonban a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás kölcsönhatását ki hogyan akarja javára fordítani, az egyénileg különböző. Minden esetre, ha a táplálékfelvétel és a testsúly közötti összefüggésről van szó: hízni az fog, aki a nap folyamán többet eszik, mint amennyi energiára a szervezetének szüksége van. Hogy ez reggel, délben vagy este történik, az a szervezetnek valójában mindegy.

Forrás: impulsermagazin.com/hu/taplalkozasi-mitoszok
Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?