Vanília: Értékes és finom
- Dátum: 2013.02.05., 18:30
Az alvászavartól kezdve az emésztési problémán át sok minden kezelésére használják az egészségügyben, sőt olyan komoly betegségek esetében is segítség lehet, mint a rák, vagy az Alzheimer-kór. A legtöbben mégis a fagyiból ismerjük.
A vanília egy igazi történelmi növény, amely Amerikából indulva hódította meg a világot. Illetve fordítva is mondhatjuk: a világ hódította meg a vaníliát, azonban ez nem ment egyik napról másikra.
Az aztékok már fogyasztották, és természetesen a hódítókat is azonnal elvarázsolta a különleges aroma és illatvilág, ám az európaiak először csak elrabolni tudták a növényt, évszázadok kellettek ahhoz, hogy ténylegesen magukénak mondhassák azt. A vanília toktermését spanyolok szállították először haza, és Európa viszonylag gyorsan megismerkedett az újdonsággal, amely elterjedt Franciaország és Anglia előkelőségeinek körében. Hiába azonban a népszerűség, a vanília csak Közép- és Dél-Amerikában hozott termést, másutt hiába próbálkoztak vele. Meghódítására egészen a 19. század közepéig kellett várni.
Akkor jöttek rá ugyanis arra, hogy nem eredeti élőhelyén a növényt kézzel kell beporozni. Ettől a felfedezéstől kezdve indult igazi hódító útjára a vanília, amelynek páratlan tulajdonságait hihetetlenül sok területen használják fel. Említettük az egészségügyet, amelyben a kemoterápiás kezelésen átesetteknél étvágyjavításra, az Alzheimer-kórosoknál pedig a szaglás változásának feltérképezésére hívják segítségül. Ezek mellett számos kisebb problémát is orvosolnak vele.
A vanília legnagyobb haszonélvezője az élelmiszeripar: jégkrémeket, fagylaltokat már nagyon régóta ízesítenek vele, és sok más egyéb termékben is előfordul, például üdítőben, édességekben, mártásokban és gyümölcsökben is találkozhatunk vele.
Kevesen tudják, hogy a vanília az egyik legdrágább növény a világon, hiszen a vaníliarúd létrehozása rendkívül idő és munkaigényes feladat. Persze ott van nekünk a mesterséges vanília is, amely már több mint száz éve létezik. Az eredeti tulajdonságait természetesen meg sem közelíti, mégis a világ vaníliafogyasztásának döntő többségét (több mint kilencven százalékát) adja.
Fotó: sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?