Bűntudat nélkül
- Dátum: 2013.02.08., 17:39
Az édességek és az egészséges ételek sajnos nem mindig találkoznak, a legtöbbször pedig a diétánkból is száműzni kell őket. Mit ehetünk, ha mégis valami finomságra vágyunk, de nem akarjuk tönkretenni egy hét diétáját egyetlen bűnözéssel.
A legelső lépés, hogy a hozzávalókat is jól megválogatjuk, cukor helyett például használjunk inkább nádcukrot, mézet vagy sztíviát, de persze ezekből sem szabad túlzásba esni. A finomlisztet fele-fele arányban használhatjuk teljes kiörlésűvel, vagy akár egy az egyben fel is válthatjuk vele. A sütőport érdemes szódabikarbónával helyettesíteni, abban a nátrium-hidrogén-karbonáton kívül nincs adalékanyag. Friss vagy aszalt gyümölcsökkel ízesíthetjük a süteményeket, így kevesebb cukrot is kell használnunk.
Végezetül lássunk egy-két receptet:
Gesztenyével töltött sült alma
Hozzávalók: 4 db savanykás, közepes méretű alma, 10 dkg darált dió, 25 dkg natúr gesztenyemassza, kb. 0,5 dl tej, kevés nádcukor (ízlés szerint), pár csepp rum
A gesztenyemasszát, diót és nádcukrot a tejjel kikeverjük, és pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, levágjuk a tetejüket és kivágjuk a csumákat. Megtöltjük a masszával az almákat, majd tűzálló tálban, 170 fokon 10-15 percig sütjük.
Csokis magvak
Törökmogyoró, dió és étcsokoládé felhasználásával remek csemegét készíthetünk. Olvasszuk fel a csokoládét, majd dobáljuk bele a magvakat és várjuk meg, míg kihűl. Lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszunk, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
Almachips
Megmossuk az almát, megtöröljük, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Papírral bélelt tálcára rakosgatjuk őket, majd pár napig száradni hagyjuk. Ha már ropogósra száradt, fogyaszthatjuk is, és még bűntudatunk sem lehet, mint az olajban tocsogó burgonyaszirom után.
Horváth Barbara
Fotó: sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.