Menü

Bűntudat nélkül

  • Dátum: 2013.02.08., 17:39

Az édességek és az egészséges ételek sajnos nem mindig találkoznak, a legtöbbször pedig a diétánkból is száműzni kell őket. Mit ehetünk, ha mégis valami finomságra vágyunk, de nem akarjuk tönkretenni egy hét diétáját egyetlen bűnözéssel.

A legelső lépés, hogy a hozzávalókat is jól megválogatjuk, cukor helyett például használjunk inkább nádcukrot, mézet vagy sztíviát, de persze ezekből sem szabad túlzásba esni. A finomlisztet fele-fele arányban használhatjuk teljes kiörlésűvel, vagy akár egy az egyben fel is válthatjuk vele. A sütőport érdemes szódabikarbónával helyettesíteni, abban a nátrium-hidrogén-karbonáton kívül nincs adalékanyag. Friss vagy aszalt gyümölcsökkel ízesíthetjük a süteményeket, így kevesebb cukrot is kell használnunk.

Végezetül lássunk egy-két receptet:

Gesztenyével töltött sült alma

Hozzávalók: 4 db savanykás, közepes méretű alma, 10 dkg darált dió, 25 dkg natúr gesztenyemassza, kb. 0,5 dl tej, kevés nádcukor (ízlés szerint), pár csepp rum
A gesztenyemasszát, diót és nádcukrot a tejjel kikeverjük, és pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, levágjuk a tetejüket és kivágjuk a csumákat. Megtöltjük a masszával az almákat, majd tűzálló tálban, 170 fokon 10-15 percig sütjük.

Csokis magvak

Törökmogyoró, dió és étcsokoládé felhasználásával remek csemegét készíthetünk. Olvasszuk fel a csokoládét, majd dobáljuk bele a magvakat és várjuk meg, míg kihűl. Lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszunk, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.

Almachips

Megmossuk az almát, megtöröljük, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Papírral bélelt tálcára rakosgatjuk őket, majd pár napig száradni hagyjuk. Ha már ropogósra száradt, fogyaszthatjuk is, és még bűntudatunk sem lehet, mint az olajban tocsogó burgonyaszirom után.

Horváth Barbara
Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!