Bűntudat nélkül
- Dátum: 2013.02.08., 17:39
Az édességek és az egészséges ételek sajnos nem mindig találkoznak, a legtöbbször pedig a diétánkból is száműzni kell őket. Mit ehetünk, ha mégis valami finomságra vágyunk, de nem akarjuk tönkretenni egy hét diétáját egyetlen bűnözéssel.
A legelső lépés, hogy a hozzávalókat is jól megválogatjuk, cukor helyett például használjunk inkább nádcukrot, mézet vagy sztíviát, de persze ezekből sem szabad túlzásba esni. A finomlisztet fele-fele arányban használhatjuk teljes kiörlésűvel, vagy akár egy az egyben fel is válthatjuk vele. A sütőport érdemes szódabikarbónával helyettesíteni, abban a nátrium-hidrogén-karbonáton kívül nincs adalékanyag. Friss vagy aszalt gyümölcsökkel ízesíthetjük a süteményeket, így kevesebb cukrot is kell használnunk.
Végezetül lássunk egy-két receptet:
Gesztenyével töltött sült alma
Hozzávalók: 4 db savanykás, közepes méretű alma, 10 dkg darált dió, 25 dkg natúr gesztenyemassza, kb. 0,5 dl tej, kevés nádcukor (ízlés szerint), pár csepp rum
A gesztenyemasszát, diót és nádcukrot a tejjel kikeverjük, és pár csepp rummal ízesítjük. Az almákat megmossuk, levágjuk a tetejüket és kivágjuk a csumákat. Megtöltjük a masszával az almákat, majd tűzálló tálban, 170 fokon 10-15 percig sütjük.
Csokis magvak
Törökmogyoró, dió és étcsokoládé felhasználásával remek csemegét készíthetünk. Olvasszuk fel a csokoládét, majd dobáljuk bele a magvakat és várjuk meg, míg kihűl. Lehetőleg minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszunk, ami magas antioxidáns és flavonoid tartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
Almachips
Megmossuk az almát, megtöröljük, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Papírral bélelt tálcára rakosgatjuk őket, majd pár napig száradni hagyjuk. Ha már ropogósra száradt, fogyaszthatjuk is, és még bűntudatunk sem lehet, mint az olajban tocsogó burgonyaszirom után.
Horváth Barbara
Fotó: sxc.hu
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.