Az egyszerű, de nagyszerű gyümölcs
- Dátum: 2013.02.18., 21:57
Az almának több mint ezer fajtája létezik, és mindegyikben számos értékes ásványi anyag található. Megtalálható benne a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, cukor, csersav, almasav. E mellett magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma. Nem mellékes az sem, hogy hazánkban is számos fajtája megtalálható és elérhető.
Majdnem csodaszer
Nem hiába tartja a mondás: naponta egy alma távol tartja az orvost. Ahogy a gyümölcsök nagy része, az alma is gyógyító hatású, segíti megszabadítani szervezetünket a kórokozóktól és méreganyagoktól.
Az alma többek között nagyon jó hatással van az alábbi betegségek, fertőzések ellen:
- ételmérgezés, bélhurut, vérhas, coli baktérium okozta bélfertőzés
- székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a húgyutakat
- gyógyítja a reumát, a köszvényt, és hatásos húgykő ellen
- kiválóan gyógyítja a höröghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Tartalmaz A, B és C-vitamint.
Az alma savas gyümölcs ugyan, de a szervezetet mégis lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.
Savanykásat vagy az édesebbet?
Jó tudni, hogy másként hat az édes, s másként a savanyú alma. Édes almát a székrekedésben szenvedőknek érdemes fogyasztaniuk, vagy a vérszegényeknek, míg a savanykásabbat mindazok, akik túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos továbbá mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van. Hölgyeknek a menstruációs zavarok megszüntetésére.
Az almában található pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A rendszeresen fogyasztott gyümölcs segít a megfelelő koleszterinszint megtartásában. A pektin továbbá megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. E mellett segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.
Héjától a csutkáig
Az alma minden porcikáját érdemes elfogyasztani. Ha lehet, inkább ne pucoljuk meg, mert a héjában számos antioxidáns található. A csutkát sem tanácsos eldobni, hiszen az értékes jódot tartalmaz.
Fotó: sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?