Menü

Böjtre fel!

  • Dátum: 2013.02.18., 10:43

Eleink tisztában voltak vele, a szervezetnek, így gyomrunknak is pihennie, regenerálódnia kell. Nem hiába találták ki és tartották meg a böjtöt - akár vallási szempontoktól függetlenül is -. Manapság még inkább tanácsos lenne beiktatni, hiszen az ünnepi, majd a farsangi hatalmas evészetek igen csak leterhelik a gyomrot. Ha ehhez még a hideg, csapadékos idő miatt kevesebb, vagy épp teljesen elmaradt testmozgást is hozzávesszük, akkor beláthatjuk, testünk valóban hálás lesz, ha eggyel lejjebb fokozatra kapcsolhat.

A húsvétot megelőző negyvennapos böjt hamvazószerdán kezdődik, ami idén február 13-ra esett. Ebben az időszakban a legszigorúbbak több étel fogyasztásától tartózkodnak, így nem fogyasztanak húst, tojás és tejtermékeket.
Egyesek húst, mások csokoládét nem esznek

Manapság kevésbé szigorúan veszik a böjtöt, mások összekötik egy tél végi, tavasz eleji tisztítókúrával, hogy megszabadítsák szervezetüket a benne felhalmozódott méreganyagoktól.
Újabban egyre többen akadnak olyanok is, akik „csak” egy-egy szenvedélyükről mondanak le a böjti időszakban. Van, aki a csokoládé, más a napi kávé fogyasztásáról mond le. Megint mások csupán ritkítani próbálják a káros szenvedélyükkel eltöltött alkalmakat. Bármelyik módját válassza is valaki az önsanyargatásnak, egy biztos, az nem csak a szervezet próbája lesz, de akaraterőnkről és kitartásunkról is hű képet ad.

Nem fogyókúra

Érdemes megemlíteni, a böjt nem azonos a fogyókúrával, mert ennek célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, a lemondás egyes élelmiszerekről. Ennek természetesen pozitív mellékhatása még lehet az, hogy néhány kilótól megszabadulunk.

A táplálkozási szakemberek azonban óva intenek a túlzásba vitt böjttől, ami akár hiánybetegséghez is vezethet. A krónikus betegségben szenvedőknek pedig érdemes orvos tanácsát is kikérniük.

Nem javasolt a radikális böjt továbbá terhesség és szoptatás alatt, tartós gyógyszerszedés esetén, veseelégtelenségben, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, valamint pajzsmirigy-túlműködés esetén.

A szakemberek javaslata az, hogy a böjt alatt fogyasztott élelmiszerek ne tartalmazzanak cukrot, alkoholos italokat, és koffeint. Fontos az is, hogy a böjt – főként a hosszabb ideig tartó – után fokozatosan térjünk vissza a bőségesebb étkezésre.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!