Menü

Ételt csak okosan! - társadalmi célú kampány indult

  • Dátum: 2013.02.21., 07:21

Nemcsak a hazánkba érkező élelmiszerhulladékok jelentenek veszélyt, hanem a háztartásokba eljutó élelmiszerek nem megfelelő tárolása és alapanyagok feldolgozása is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elindította az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű társadalmi célú kampányát, amellyel a hivatal felhívja a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések 70 százaléka megelőzhető, és arra a módszerre, mellyel ez a cél megvalósítható.

- A vidékfejlesztési Minisztérium számos intézkedéssel segíti és biztosítja, hogy a családok asztalára biztonságos és kiváló minőségű ételek kerüljenek – fogalmazott Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, a kampányt elindító keddi sajtótájékoztatón. A piacokon megvásárolható kiváló minőségű élelmiszereket a háztartásokban is megfelelő konyhatechnikai módszerrel kell elkészíteni, ez esetben elkerülhetőek az élelmiszer eredetű megbetegedések – mondta az államtitkár.

A NÉBIH minél szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához. A kampány háziasszonya Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó. Háromgyermekes anyaként elkötelezett a társadalmi célú kampány célkitűzése mellett, véleménye szerint a felvilágosítás, ismeretterjesztés jó alkalmat teremt arra, hogy a fogyasztók elméletben és gyakorlatban egyaránt elsajátíthassák azt a tudást, amelynek birtokában az élelmiszer eredetű megbetegedések száma jelentősen visszaszorítható. Ehhez nyújt segítséget többek között a kampány weboldala: www.eteltcsakokosan.hu, és a nagyobb élelmiszerláncoknál hozzáférhető Konyhasziget című kiadvány is.

Az élelmiszerellátás hosszú, szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. Az Országgyűlés 2012. év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni saját háztartásunkban is. Ezért indította útjára a hatóság az Ételt csak okosan! kampányt.
A kampány az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen is segíti a fogyasztókat. Egyrészt a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében előnyben részesíti a helyi élelmiszer-előállítókat. Másfelől felkészíti a fogyasztókat arra, hogy ismerjék meg az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit. Harmadrészt segíti a fogyasztókat, hogy elsajátítsák azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyek révén csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő megbetegedések kockázatát.

Magyarországon ma becslések szerint évente több mint 3 millió ember betegszik meg nem megfelelő élelmiszer miatt. Ezek 70 százaléka okolható amiatt, hogy a háztartásokban nem megfelelően tárolják és dolgozzák fel az alapanyagokat. Ez a szám egy kis odafigyeléssel, a higiéniai szabályok betartásával, valamint a megfelelő konyhatechnológiai ismeretek birtokában jelentős mértékben visszaszorítható.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!