Ételt csak okosan! - társadalmi célú kampány indult
- Dátum: 2013.02.21., 07:21
Nemcsak a hazánkba érkező élelmiszerhulladékok jelentenek veszélyt, hanem a háztartásokba eljutó élelmiszerek nem megfelelő tárolása és alapanyagok feldolgozása is
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elindította az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű társadalmi célú kampányát, amellyel a hivatal felhívja a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések 70 százaléka megelőzhető, és arra a módszerre, mellyel ez a cél megvalósítható.
- A vidékfejlesztési Minisztérium számos intézkedéssel segíti és biztosítja, hogy a családok asztalára biztonságos és kiváló minőségű ételek kerüljenek – fogalmazott Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, a kampányt elindító keddi sajtótájékoztatón. A piacokon megvásárolható kiváló minőségű élelmiszereket a háztartásokban is megfelelő konyhatechnikai módszerrel kell elkészíteni, ez esetben elkerülhetőek az élelmiszer eredetű megbetegedések – mondta az államtitkár.
A NÉBIH minél szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához. A kampány háziasszonya Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó. Háromgyermekes anyaként elkötelezett a társadalmi célú kampány célkitűzése mellett, véleménye szerint a felvilágosítás, ismeretterjesztés jó alkalmat teremt arra, hogy a fogyasztók elméletben és gyakorlatban egyaránt elsajátíthassák azt a tudást, amelynek birtokában az élelmiszer eredetű megbetegedések száma jelentősen visszaszorítható. Ehhez nyújt segítséget többek között a kampány weboldala: www.eteltcsakokosan.hu, és a nagyobb élelmiszerláncoknál hozzáférhető Konyhasziget című kiadvány is.
Az élelmiszerellátás hosszú, szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. Az Országgyűlés 2012. év elején törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát. A stratégia elkészítése során egyértelművé vált, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, hanem fokozottan kell figyelni saját háztartásunkban is. Ezért indította útjára a hatóság az Ételt csak okosan! kampányt.
A kampány az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiával összhangban több területen is segíti a fogyasztókat. Egyrészt a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében előnyben részesíti a helyi élelmiszer-előállítókat. Másfelől felkészíti a fogyasztókat arra, hogy ismerjék meg az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeit. Harmadrészt segíti a fogyasztókat, hogy elsajátítsák azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyek révén csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő megbetegedések kockázatát.
Magyarországon ma becslések szerint évente több mint 3 millió ember betegszik meg nem megfelelő élelmiszer miatt. Ezek 70 százaléka okolható amiatt, hogy a háztartásokban nem megfelelően tárolják és dolgozzák fel az alapanyagokat. Ez a szám egy kis odafigyeléssel, a higiéniai szabályok betartásával, valamint a megfelelő konyhatechnológiai ismeretek birtokában jelentős mértékben visszaszorítható.
Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.