Egészséges élelmiszert a gyermekeknek
- Dátum: 2013.02.25., 21:40
A gyerekek számára is ízletes, egészséges és tápláló ételeket kell felszolgálni az óvodákban, iskolákban – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság ez év januárjában megkezdte a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételek akkreditált laboratóriumi-, érzékszervi vizsgálatát.
Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban ízük, illatuk, színük, állaguk alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekeknél sem, ők is csak a jóízű, számukra érzékszervileg megfelelő ételeket fogyasztják el. Ha a közétkeztetésben költségesen előállított ételeket a gyerekek nem eszik meg, az ellátás nem éri el a célját, a gyermekek éhesek maradnak, s e mellett az élelmiszer a szemétben végzi.
Az utóbbi időben megszaporodtak azok a bejelentések, amelyek a gyermek- közétkeztetésben kiszolgált ételeket kifogásolják. Ezért a NÉBIH és egyes megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeletet ellátó igazgatóságai 2013. január közepén programot indítottak, amelynek során a gyermekek bölcsődében, óvodában, iskolában felszolgált ételeit érzékszervi vizsgálatnak vetik alá. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.
Az első vizsgálatok – az ízletestől kezdve az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig – különféle eredményre jutottak. Az elemzéseket a hatóság folyamatosan végzi, azok eredményeit a NÉBIH saját honlapján rendszeresen elérhetővé teszi.
A hatóság a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy a bejelentéssel egyidejűleg a közétkeztetésért felelős intézmény fenntartója felé is jelezze panaszát.
Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
Fotó: sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.