Menü

Melyik ételhez melyik milyen bort válasszunk?

  • Dátum: 2013.02.25., 12:06

A legtöbb fejtörést általában az okozza, hogy mit főzzünk, mi legyen vacsorára? Ha ez már megvan, nem árt egy finom bort is választani hozzá. Na, de melyiket? Segítünk választani.

Sokan túlmisztifikáltnak és bonyolultnak tartják a borok világát, ezért az ízlésükre hagyatkozva választanak édes vagy száraz, fehér vagy vörös, netán rozé borokat. Ez a könnyebbik megoldása a dolognak, ám ha egy finom vacsorához szeretnénk az ételekhez illőt választani, már összetettebbé válik a kép.

Fehéret vagy vöröset?

A borok jellege, zamata, sajátossága alapján létezik néhány „alapszabály”, íme!

Az előételekhez tanácsos alacsonyabb alkoholtartalmú, fehér, száraz, friss borokat választani. Ezek ugyanis kevésbé csökkentik a gyomorban lévő emésztőnedvek termelődésének csökkenését.

A borokat hagyományosan a húsételekhez társítjuk. Csirke és pulyka mellé üde, illatos fehér borokat kínáljunk. Paprikás csirkéhez, kacsához, magasabb savtartalmú, gyümölcsösebb vörösbor, például kadarka ajánlható.

Libához száraz fehérbor illik, de ha a libahúst gazdagabb körítéssel, például mártással tálaljuk, válasszunk inkább vörösbort, például merlot.

Kevésbé fűszeres és könnyebb fogás formájában elkészített sertéshúsokhoz száraz fehérbor dukál, markánsabb fűszerezésű pörköltekhez azonban már inkább vörösbor illik.

Közismert, hogy halak mellé fehér bor „illő”, abból is a könnyedebb, száraz fajták, mint a chardonnay vagy az olasz rizling.  

Marhához, vadhoz vöröset

Fűszeres flekken mellé vörösbor – kékfrankos, pinot noir – illik.

Marha mellé csakis a zamatos vörösborok jöhetnek szóba, itt a cabernet sauvignon vagy a pinot noir lehet jó választás.
Szintén vöröset kívánnak a vadhúsok is, de itt is igaz, a könnyedebbhez könnyebb bort, az erősebbekhez pedig gazdagabb, zamatosabb nedűt kortyoljunk.

Desszerthez édeset

Desszertek esetében alapszabály, hogy csakis félédes vagy édes bor fogyasztható kísérőnek. Az édes fehér borok mellett szintén jó döntés a pezsgő. Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk az egyik legkedveltebb hazai desszertborról, a tokaji aszúról sem, ami akár önmagában is tökéletes desszertként funkcionálhat, az étkezés tökéletes megkoronázása lehet.

Fotó: sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!