Menü

Melyik ételhez melyik milyen bort válasszunk?

  • Dátum: 2013.02.25., 12:06

A legtöbb fejtörést általában az okozza, hogy mit főzzünk, mi legyen vacsorára? Ha ez már megvan, nem árt egy finom bort is választani hozzá. Na, de melyiket? Segítünk választani.

Sokan túlmisztifikáltnak és bonyolultnak tartják a borok világát, ezért az ízlésükre hagyatkozva választanak édes vagy száraz, fehér vagy vörös, netán rozé borokat. Ez a könnyebbik megoldása a dolognak, ám ha egy finom vacsorához szeretnénk az ételekhez illőt választani, már összetettebbé válik a kép.

Fehéret vagy vöröset?

A borok jellege, zamata, sajátossága alapján létezik néhány „alapszabály”, íme!

Az előételekhez tanácsos alacsonyabb alkoholtartalmú, fehér, száraz, friss borokat választani. Ezek ugyanis kevésbé csökkentik a gyomorban lévő emésztőnedvek termelődésének csökkenését.

A borokat hagyományosan a húsételekhez társítjuk. Csirke és pulyka mellé üde, illatos fehér borokat kínáljunk. Paprikás csirkéhez, kacsához, magasabb savtartalmú, gyümölcsösebb vörösbor, például kadarka ajánlható.

Libához száraz fehérbor illik, de ha a libahúst gazdagabb körítéssel, például mártással tálaljuk, válasszunk inkább vörösbort, például merlot.

Kevésbé fűszeres és könnyebb fogás formájában elkészített sertéshúsokhoz száraz fehérbor dukál, markánsabb fűszerezésű pörköltekhez azonban már inkább vörösbor illik.

Közismert, hogy halak mellé fehér bor „illő”, abból is a könnyedebb, száraz fajták, mint a chardonnay vagy az olasz rizling.  

Marhához, vadhoz vöröset

Fűszeres flekken mellé vörösbor – kékfrankos, pinot noir – illik.

Marha mellé csakis a zamatos vörösborok jöhetnek szóba, itt a cabernet sauvignon vagy a pinot noir lehet jó választás.
Szintén vöröset kívánnak a vadhúsok is, de itt is igaz, a könnyedebbhez könnyebb bort, az erősebbekhez pedig gazdagabb, zamatosabb nedűt kortyoljunk.

Desszerthez édeset

Desszertek esetében alapszabály, hogy csakis félédes vagy édes bor fogyasztható kísérőnek. Az édes fehér borok mellett szintén jó döntés a pezsgő. Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk az egyik legkedveltebb hazai desszertborról, a tokaji aszúról sem, ami akár önmagában is tökéletes desszertként funkcionálhat, az étkezés tökéletes megkoronázása lehet.

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?