Kicsi a csonthéjas, de erős
- Dátum: 2013.02.27., 22:52
Nem is gondolnánk, hogy a dió és a mandula nemcsak finom csemege, hanem hasznos táplálék. Érdemes betekinteni egy kicsit a kemény páncél mögé!
A dió leggyakrabban sütemények készítésekor kerül elő a konyhában, de akár sajttálakhoz is használhatjuk, mivel például a camembert ízével íncsiklandozó párost alkothat néhány szőlőszem kíséretével. A diót azonban nemcsak íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, ez a csonthéjas gyümölcs vitaminokban (A, B1, B2) gazdag és értékes alfa- linolénsavat tartalmaz. Ez az omega-3 zsírsavak egyike, amely többek között érvédő hatású, tehát a dióban található telítetlen zsírsavak szerepet játszanak a magas vérnyomás és a szívinfarktus megelőzésében.
A mandula leginkább a marcipán alapanyagaként ismert és használatos, de gyakorta megfordul salátákon, és tehetjük halak mellé is. Több alapvető vitamin (A, B1, B2, C, E) forrása, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és nyomelemekben (vas, mangán, cink) gazdag. Lúgosító kémhatású, vagyis rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, tisztító hatása jelentős. Érdekesség, hogy az anyatejhez hasonló összetételű fehérjét tartalmaz, ami például máj-, és hasnyálmirigy betegségek esetén hasznos lehet.
Mindkét csonthéjas gyümölcs egészségvédő hatása jelentős, érdemes gyerekek napi étrendjébe is beilleszteni, mivel többek között támogatják az agyműködést, és segítik a koncentrációt is. Valamint a mai étkezési szokások mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a dió és a mandula is koleszterin szabályzó (csökkentő) hatással bír.
Fotó: sxc.hu
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.