Kicsi a csonthéjas, de erős
- Dátum: 2013.02.27., 22:52
Nem is gondolnánk, hogy a dió és a mandula nemcsak finom csemege, hanem hasznos táplálék. Érdemes betekinteni egy kicsit a kemény páncél mögé!
A dió leggyakrabban sütemények készítésekor kerül elő a konyhában, de akár sajttálakhoz is használhatjuk, mivel például a camembert ízével íncsiklandozó párost alkothat néhány szőlőszem kíséretével. A diót azonban nemcsak íze miatt érdemes gyakrabban fogyasztani, ez a csonthéjas gyümölcs vitaminokban (A, B1, B2) gazdag és értékes alfa- linolénsavat tartalmaz. Ez az omega-3 zsírsavak egyike, amely többek között érvédő hatású, tehát a dióban található telítetlen zsírsavak szerepet játszanak a magas vérnyomás és a szívinfarktus megelőzésében.
A mandula leginkább a marcipán alapanyagaként ismert és használatos, de gyakorta megfordul salátákon, és tehetjük halak mellé is. Több alapvető vitamin (A, B1, B2, C, E) forrása, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és nyomelemekben (vas, mangán, cink) gazdag. Lúgosító kémhatású, vagyis rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, tisztító hatása jelentős. Érdekesség, hogy az anyatejhez hasonló összetételű fehérjét tartalmaz, ami például máj-, és hasnyálmirigy betegségek esetén hasznos lehet.
Mindkét csonthéjas gyümölcs egészségvédő hatása jelentős, érdemes gyerekek napi étrendjébe is beilleszteni, mivel többek között támogatják az agyműködést, és segítik a koncentrációt is. Valamint a mai étkezési szokások mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a dió és a mandula is koleszterin szabályzó (csökkentő) hatással bír.
Fotó: sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?