Menü

Házi praktikák III: Mossunk olcsóbban, környezetbarát módon

Egy háziasszonynak fontos, hogy a család ruhái tiszták legyenek. Az utóbbi időben mind többen gondolnak arra is, hogy mindezt környezetbarát módon valósítsák meg. Ehhez jó segítőtársa találhatnak a mosódióban. A főképp India és Nepál területén, fán termő bogyó héja nagy mennyiségben tartalmaz saponint.

A természetes tisztítóanyagban nincs vegyszer és illatanyag. Így különösen alkalmas babák és érzékeny bőrűek ruháinak mosására.

Egy kis zacskóba 4-5 szem mosódiót helyezünk, s így tegyük a mosógépbe.  A 4-5 mosódiót háromszor, négyszer is felhasználhatjuk Öblítőre sincs szükség, mert a mosódió lágyítja a vizet, s így a ruha puha lesz. (Ez ami vidékünkön különösen fontos a víz keménysége miatt).

Ha folyékony mosószert akarunk készíteni 12-15 mosódiót forraljunk másfél liter vízben 30 percig. Így vegyszermentes mosószer koncentrátumot nyerünk, amit mosogatáshoz, de hajmosáshoz is használhatunk.
A környezet mellett a mosódió a pénztárcánkat is kíméli: egy kilónyi egész évre elegendő egy négytagú családnak.

A mosódió hatásfokát növelhetjük mosószóda használatával, de erről legközelebb.

Kapcsolódó cikkeink:
Háziasszonyi praktikák I. rész
Háziasszonyi praktikák II. rész

Fotó: kasiaorganicsalon.com

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.