Menü

Házi praktikák III: Mossunk olcsóbban, környezetbarát módon

Egy háziasszonynak fontos, hogy a család ruhái tiszták legyenek. Az utóbbi időben mind többen gondolnak arra is, hogy mindezt környezetbarát módon valósítsák meg. Ehhez jó segítőtársa találhatnak a mosódióban. A főképp India és Nepál területén, fán termő bogyó héja nagy mennyiségben tartalmaz saponint.

A természetes tisztítóanyagban nincs vegyszer és illatanyag. Így különösen alkalmas babák és érzékeny bőrűek ruháinak mosására.

Egy kis zacskóba 4-5 szem mosódiót helyezünk, s így tegyük a mosógépbe.  A 4-5 mosódiót háromszor, négyszer is felhasználhatjuk Öblítőre sincs szükség, mert a mosódió lágyítja a vizet, s így a ruha puha lesz. (Ez ami vidékünkön különösen fontos a víz keménysége miatt).

Ha folyékony mosószert akarunk készíteni 12-15 mosódiót forraljunk másfél liter vízben 30 percig. Így vegyszermentes mosószer koncentrátumot nyerünk, amit mosogatáshoz, de hajmosáshoz is használhatunk.
A környezet mellett a mosódió a pénztárcánkat is kíméli: egy kilónyi egész évre elegendő egy négytagú családnak.

A mosódió hatásfokát növelhetjük mosószóda használatával, de erről legközelebb.

Kapcsolódó cikkeink:
Háziasszonyi praktikák I. rész
Háziasszonyi praktikák II. rész

Fotó: kasiaorganicsalon.com

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?