Gyömbér - Gyógyító fűszer
- Dátum: 2013.03.09., 08:02
A gyömbér egy csípős, kesernyés fűszernövény, amely ételek ízesítésére és gyógyászati célokra egyaránt alkalmas.
A Délkelet-Ázsiában őshonos növény gyökere illóolajokban gazdag, amely különleges, kellemes illatot kölcsönöz neki. Főként az indiai konyhában elterjedt fűszernövény, amelyet ízesítésre és tartósításra egyaránt használnak. A történelem során például a portugálok hittek vágyfokozó hatásában is, ugyanakkor Új-Guineában pont ellenkezőleg, inkább fogamzásgátlásra alkalmazták.
A népi gyógyászat és a modern orvostudomány egyaránt sokféle jótékony hatást tulajdonítanak a keserédes növénynek. Émelygés szüntető hatása régóta ismert, ezért már korai időszakban alkalmazták tengeribetegség enyhítésére. Javallt még alhasi görcsök oldására, immunrendszer erősítésére, gyulladáscsökkentésre. Továbbá segíti az emésztést, és tisztítja a beleket.
A másik főszerepét a konyhában játssza, hiszen gyakran nevezik csodafűszernek is, szárítva, őrölve és nyersen használják. Főként gyümölcssaláták, sütemények és levesek ízesítésénél vetik be a gyömbért, a gyömbéres mézeskalács például nagyon közkedvelt étel.
A gyömbért már korai időszakban felhasználták alkoholos italok készítésére is, hamar elterjedt a gyömbérsör és a gyömbérbor. Manapság pedig szerte a világon üdítőitalokat értékesítenek a nevével, különleges íze és illata miatt.
A világ gyömbértermelésének felét India és Kína adja, a növény meghódította Európát is. Történelemformáló szerepéről az Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet című könyvben olvashatunk bővebben.
Fotó: sxc.hu
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.