A létfontosságú foszfor
- Dátum: 2013.03.14., 12:21
A foszfor a kalcium után a második legnagyobb mennyiségben található ásványi anyag az emberi szervezetben (700-800 g/felnőtt). Szükséges a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez.
Fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát-, és zsír-anyagcserében. Nélkülözhetetlen a vese normális működéséhez. Csökkenti az izületi gyulladás fájdalmait, a cukorbetegségből eredő fáradékonyságot. A szervezetben a B1 és B6 vitaminok előállításához nélkülözhetetlen,de segíti a B3 vitamin felszívódását is.
A foszfor hiánya csak különleges helyzetekben fordul elő (hasmenés, veseelégtelenség), mert a legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz foszfort. Hiánya esetén nő a kalcium kiválasztás, ennek következménye lehet a csontritkulás. Egy-egy pohár szénsvas üdítő elfogyasztás étkezés után semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.
A foszfor természetes forrásai a hüvelyesek, olajos magvak, sajt, máj, étikagyló.
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.