Menü

A létfontosságú foszfor

  • Dátum: 2013.03.14., 12:21

A foszfor a kalcium után a második legnagyobb mennyiségben található ásványi anyag az emberi szervezetben (700-800 g/felnőtt). Szükséges a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez.

Fontos szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát-, és zsír-anyagcserében. Nélkülözhetetlen a vese normális működéséhez.  Csökkenti az izületi gyulladás fájdalmait, a cukorbetegségből eredő fáradékonyságot. A szervezetben a B1 és B6 vitaminok előállításához nélkülözhetetlen,de segíti a B3 vitamin felszívódását is.

A foszfor hiánya csak különleges helyzetekben fordul elő (hasmenés, veseelégtelenség), mert a legtöbb élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz foszfort. Hiánya esetén nő a kalcium kiválasztás, ennek következménye lehet a csontritkulás. Egy-egy pohár szénsvas üdítő elfogyasztás étkezés után semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.
A foszfor természetes forrásai a hüvelyesek, olajos magvak, sajt, máj, étikagyló.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.