Torma nagyhatalom
- Dátum: 2013.03.16., 19:48
Közeledik a húsvét. Ilyenkor a magyar asztalok többségéről nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, no és persze a torma. De mióta eszünk tormát? És mire jó ez az érdekes növény?
A tormáról megoszlanak a vélemények, egyesek fűszer-, mások gyógynövénynek tartják. Bármelyik változatot is válasszuk, a tormáról tudni kell, hogy igazán egészséges étel és nemcsak nyersen, vagy savanyúnak fogyaszthatjuk, hanem akár levest is főzhetünk belőle, sőt még teát is.
A tormát még a honfoglaló őseink hozták magukkal. Úgy tudni, a Volga és a Don környékén őshonos, ott a mai napig az életerő jelképe.
Évelő, lágyszárú növény, amit egész évben gyűjthetünk, de a betakarításra mégis a legalkalmasabb időszak, az őszi. A tapasztalt kiskertészek szerint kiirthatatlan és nagyon könnyen szaporítható. Egyszerűen ki kell ásni a gyökerét, majd a levélzet alatt 3-5 centivel elvágjuk és a felső részt visszadugjuk a földbe, ami újra meggyökeresedik majd.
A népgyógyászat a tormát igen sokrétűen alkalmazta. Többek között húgyúti fertőzésekre, reumára, légúti betegségekre. A modernkori kutatások már bebizonyították, hogy nem véletlenül nyúltak a tormához őseink, bizonyos betegségeknél, ugyanis igen erős antibakteriális, fertőtlenítő, vírusölő hatása van. A benne található mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, tisztítja az orrüreget, a légutakat, a kálium serkenti a veseműködést, a glikozidok pedig megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, szaporodását, ezen kívül a keringésre is jó hatással vannak.
Aki nem tudná, a reszelt tormát nemcsak belsőleg alkalmazhatjuk. Reumás fájdalmak, fog-, fejfájás, rovarcsípés, láz esetén reszeljünk le egy kis adag tormát, kenjük fel vékonyan valamilyen pamutanyagra, majd ezt helyezzük a fájós felületre. Érdemes előtte a bőrt lekezelni körömvirágkrémmel, vagy egyéb más, zsíros kenőccsel, hogy a torma ne csípje ki a kezelendő felületet. Fontos tudni, hogy a frissen reszelt torma nagyjából 10-12 óráig őrzi meg jótékony hatásait.
Teakészítéskor forrázzunk le egy adag reszelt tormát, hagyjuk ázni tíz-tizenöt percig, aztán fogyasszuk el még melegen. Ingalálhatunk is vele, de akár tormakrémleves is készíthetünk belőle. Nyugat-Európában a tejszínes változatát tengeri halakhoz kínálják, nálunk a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítője. Hazánk egyébként torma nagyhatalom, hiszen az európai fogyasztás mintegy háromnegyed részét Magyarország garantálja.
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?