Torma nagyhatalom
- Dátum: 2013.03.16., 19:48
Közeledik a húsvét. Ilyenkor a magyar asztalok többségéről nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, no és persze a torma. De mióta eszünk tormát? És mire jó ez az érdekes növény?
A tormáról megoszlanak a vélemények, egyesek fűszer-, mások gyógynövénynek tartják. Bármelyik változatot is válasszuk, a tormáról tudni kell, hogy igazán egészséges étel és nemcsak nyersen, vagy savanyúnak fogyaszthatjuk, hanem akár levest is főzhetünk belőle, sőt még teát is.
A tormát még a honfoglaló őseink hozták magukkal. Úgy tudni, a Volga és a Don környékén őshonos, ott a mai napig az életerő jelképe.
Évelő, lágyszárú növény, amit egész évben gyűjthetünk, de a betakarításra mégis a legalkalmasabb időszak, az őszi. A tapasztalt kiskertészek szerint kiirthatatlan és nagyon könnyen szaporítható. Egyszerűen ki kell ásni a gyökerét, majd a levélzet alatt 3-5 centivel elvágjuk és a felső részt visszadugjuk a földbe, ami újra meggyökeresedik majd.
A népgyógyászat a tormát igen sokrétűen alkalmazta. Többek között húgyúti fertőzésekre, reumára, légúti betegségekre. A modernkori kutatások már bebizonyították, hogy nem véletlenül nyúltak a tormához őseink, bizonyos betegségeknél, ugyanis igen erős antibakteriális, fertőtlenítő, vírusölő hatása van. A benne található mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, tisztítja az orrüreget, a légutakat, a kálium serkenti a veseműködést, a glikozidok pedig megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, szaporodását, ezen kívül a keringésre is jó hatással vannak.
Aki nem tudná, a reszelt tormát nemcsak belsőleg alkalmazhatjuk. Reumás fájdalmak, fog-, fejfájás, rovarcsípés, láz esetén reszeljünk le egy kis adag tormát, kenjük fel vékonyan valamilyen pamutanyagra, majd ezt helyezzük a fájós felületre. Érdemes előtte a bőrt lekezelni körömvirágkrémmel, vagy egyéb más, zsíros kenőccsel, hogy a torma ne csípje ki a kezelendő felületet. Fontos tudni, hogy a frissen reszelt torma nagyjából 10-12 óráig őrzi meg jótékony hatásait.
Teakészítéskor forrázzunk le egy adag reszelt tormát, hagyjuk ázni tíz-tizenöt percig, aztán fogyasszuk el még melegen. Ingalálhatunk is vele, de akár tormakrémleves is készíthetünk belőle. Nyugat-Európában a tejszínes változatát tengeri halakhoz kínálják, nálunk a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítője. Hazánk egyébként torma nagyhatalom, hiszen az európai fogyasztás mintegy háromnegyed részét Magyarország garantálja.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.