Menü

Csak természetesen

  • Dátum: 2013.03.25., 13:25

Hazánkban egyelőre csak elvétve lehet találkozni natúr kozmetikával, ám az igény egyre nő a természetes alapanyagú termékek alkalmazására. Ezekben a kozmetikai szalonokban elsősorban növényi eredetű, néha ásványi-, ritkábban állati eredetű (tej, joghurt alapú) terméket használnak a kozmetikusok.

Hunyadi Mónika, kozmetikus és aromaterapeuta többnyire növényi olajokkal, esszenciákkal, természetes alapú krémekkel (kókuszzsír, kakaóvaj, Shea-vaj), illetve ásványi eredetű porokkal szépíti, gyógyítja vendégeit. Előfordul, hogy a konyhából is előkerül néhány készítmény: például az elhalt hámsejtek eltávolítására kiválóan alkalmas a cukor, a kukoricadara, vagy épp a zabkorpa, ahogy a vendég és a bőrtípusa azt megkívánja.

A száz százalékban természetes, minőségi bizonyítvánnyal tanúsított olajok, ahogy a nevükben is benne van, nem tartalmaznak szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, tartósítószereket, paraffint és egyéb kőolaj származékot. Hunyadi Mónika azonban elmondta, az előbb felsorolt anyagok sajnos a forgalomban előforduló kozmetikumok többségében megtalálhatóak, és komoly anyagcsere zavart is okozhatnak a bőr pólusait eltömítve, így kisbabáknál az ezeket tartalmazó kozmetikumok használata egyáltalán nem ajánlott.

" A natúr kozmetikumok értékét és hatékonyságát az ökológiai termesztésű bio kivonatok, növényi részek fokozzák" -hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, Magyarországon -tudomása szerint- egyetlen szerv jogosult a minőségi tanúsítványok elkészítésére.
"Nálunk és az Európai Unióban nem létezik natúr-, illetve biokozmetikumokra vonatkozó szabály és így a jogi szabályozás is hiányzik.  Azt javaslom, minden vásárlás előtt olvassuk el a termékek összetételét. A felhasznált anyagok mennyiségének csökkenő sorrendjében tüntetik fel az összetételt, és ezen anyagok veszélyességi fokáról érdemes az INCI  - kozmetikai termékek összetevőinek nemzetközi jegyzéke- honlapján tájékozódni."

Hunyadi Mónika elmagyarázta, az illóolajok elsősorban a szagláson keresztül hatnak az idegi pályákra, így befolyásolva szervrendszereinket, illetve az adott szervek és az immunrendszer erősítését. A bőrön keresztül hatva serkentik annak sejtképződését, a bőr anyagcseréjét, elősegítik a bőr természetes megújulását, késleltetik az öregedési folyamatokat és jótékonyan hatnak a szervezet egészére.
"Hogy kinek ajánlom? Mindenkinek csak ezt ajánlom. Tudatformáló szerepe, holisztikus megközelítése, erőszak nélkülisége, szelídsége okán"-tette hozzá a szakértő.

A kozmetikus elmondta azt is, miben különbözik a hagyományos, a megszokott kozmetikától a natúr változat.
"Az olajok segítenek a gyors lelki kontaktus és nyugalom elérésében, kevesebb lépésből hatékonyabb eredményt érhetünk el a kezelés során, nem szükséges árammal működő gépek használata, hisz a kis molekulájú anyagok a véráramba bejutva fejtik ki hatásukat, nem csak a bőr szintjén, így gazdaságosabb, nem változtatja meg a bőr és a test rezgésszámát és kevésbe rideg a vendéggel való érintés során.

És jöjjön néhány ismert olaj, amit az otthonunkban is bátran használhatunk (kivéve, ha nem száz százalékosan tiszta).  A  mandarin olaj: fertőzésgátló, görcsoldó, vértisztító, emésztést segítő, nyugtató (babáknak is, szívcsakra-nyitogató). A levendula olaj: fájdalomcsillapító, antidepresszáns, dezodoráló, vérnyomáscsökkentő, fertőzésgátló stb. Ez a két olaj bázisolaj nélkül is bőrre vihető, kis mennyiségben. A többit kizárólag hordozó olajjal higítva használhatjuk külsőleg. Ehhez azonban aromaterapeuta segítsége szükséges, mert ezek az olajok veszélyesek is lehetnek nem megfelelő alkalmazás esetén.

A natúr kozmetikai termékek közül a kakaóvajból, shea-vajból, kókuszzsírból, mandulaolajból és egyéb hordozó olajból pedig akár természetes A-, vagy E -vitamin hozzáadásával bátran készíthetünk magunknak otthonra krémeket, testápolókat, hajkencéket."

Fotó:
sxc.hu

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.