Menü

Mit csináljunk a fáradt olajjal?

  • Dátum: 2013.03.26., 13:01

Sok háziasszonynak gondot okoz, hogy a frituból, serpenyőből a már többször nem felhasználható, fáradt olajat hova öntsük.

Nyilván ekkora olajmennyiséget érdemes többször felhasználni, de egy idő után, főleg a panírozott húsoktól, zöldségektől annyira koszos és zavaros lesz, hogy nem lehet tovább hasznosítani. Ilyenkor merül fel a kérdés, mégis mit tudunk vele csinálni?

A mosogatón lefolyatni nem lehet, mert egyrészt sűrű és eldugítja a mosogatót, másrészt mivel olajról beszélünk, a vízben nem oldódik, olajos lesz a lefolyó és az nem hiányzik senkinek, hogy lefolyót kelljen tisztítani, netán még a vízvezeték-szerelőt is ki kelljen hívni. A lehetséges kimenetelek ugyanezek, ha megpróbáljuk a toaletten lehúzni, csak ott még az úszkáló olajfoltok és a csésze nehéz kitisztítása is hozzáadódik.

Szerencsére több megoldásunk van erre a problémára. A MOL honlapján a töltőállomás-keresőben megtaláljuk azt a közel 170 helyet, ahol a fáradt olajat leadhatjuk. Első alkalommal egy kis piros tárolóedényt kapunk, amibe gyűjthetjük az olajat, ezután abban vihetjük majd. A legtöbb önkormányzat által működtetett hulladékudvarban is le lehet adni az étolajat, de minden ilyen esetben érdeklődjünk az ügyfélszolgálaton.

A leadott olajat szakszerűen tárolják és szállítják, újrahasznosítják, majd bio üzemanyagot készítenek belőle. Így nemhogy a konyhánkkal, de a világgal is jót teszünk, és ha elszáguld mellettünk egy rántott hús szagú kipufogó füstöt árasztó autó, lehet, hogy épp a mi használt olajunkat használták a tankolásához.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.