Menü

Mit csináljunk a fáradt olajjal?

  • Dátum: 2013.03.26., 13:01

Sok háziasszonynak gondot okoz, hogy a frituból, serpenyőből a már többször nem felhasználható, fáradt olajat hova öntsük.

Nyilván ekkora olajmennyiséget érdemes többször felhasználni, de egy idő után, főleg a panírozott húsoktól, zöldségektől annyira koszos és zavaros lesz, hogy nem lehet tovább hasznosítani. Ilyenkor merül fel a kérdés, mégis mit tudunk vele csinálni?

A mosogatón lefolyatni nem lehet, mert egyrészt sűrű és eldugítja a mosogatót, másrészt mivel olajról beszélünk, a vízben nem oldódik, olajos lesz a lefolyó és az nem hiányzik senkinek, hogy lefolyót kelljen tisztítani, netán még a vízvezeték-szerelőt is ki kelljen hívni. A lehetséges kimenetelek ugyanezek, ha megpróbáljuk a toaletten lehúzni, csak ott még az úszkáló olajfoltok és a csésze nehéz kitisztítása is hozzáadódik.

Szerencsére több megoldásunk van erre a problémára. A MOL honlapján a töltőállomás-keresőben megtaláljuk azt a közel 170 helyet, ahol a fáradt olajat leadhatjuk. Első alkalommal egy kis piros tárolóedényt kapunk, amibe gyűjthetjük az olajat, ezután abban vihetjük majd. A legtöbb önkormányzat által működtetett hulladékudvarban is le lehet adni az étolajat, de minden ilyen esetben érdeklődjünk az ügyfélszolgálaton.

A leadott olajat szakszerűen tárolják és szállítják, újrahasznosítják, majd bio üzemanyagot készítenek belőle. Így nemhogy a konyhánkkal, de a világgal is jót teszünk, és ha elszáguld mellettünk egy rántott hús szagú kipufogó füstöt árasztó autó, lehet, hogy épp a mi használt olajunkat használták a tankolásához.

Fotó:
sxc.hu

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.