Házi praktikák V.: a sonkafőzés
- Dátum: 2013.03.29., 21:08
Lássuk, hogy érdemes elkészíteni egy igazán finom sonkát! Tálalhatjuk mellé az elmaradhatatlan tojást, esetleg tormát és újhagymát.
Nagyanyáinktól még azt hallottuk, hogy a novemberben, decemberben levágott disznó sonkájával különlegesen kellett bánni. Egyrészt, mert akkor a sonkát a padlásra függesztették föl, ahol a hidegben jól kifagyott. Másrészt, mert a vágástól, sózástól és füstöléstől kezdve húsvétig hosszú idő telt el, ami alatta sonka a padláson kiszáradt. Ezért akkoriban áztatással kezdték a húsvéti sonka elkészítését. Ki kellett áztatni a sót, s főként puhítani a húst.
Manapság egészen más a helyzet, részben mert több helyen gyorspácban érlelik a sonkát. Sem ennél, sem a hagyományosan pácolt sonkánál nem szükséges előzetesen áztatni a húst. Ha valaki nem elégszik meg a sonka ízével, babérlevéllel, vöröshagymával, fűszerekkel ízesítheti a vizet, amiben a sonkát főzi.
Az igazán jól pácolt, füstöltsonkát azonban egyszerűen tegyük fel hideg vízbe, s lassan gyöngyöztetve főzzük, amíg meg nem puhul. A húsvét reggelén feltálalt tojást is főzhetjük együtt a sonkával, de természetesen előtte alaposan mossuk meg, fertőtlenítsük a tojást. Különlegesen finom íze lesz.
Ha megfőtt a hús, zárjuk el a gázt, főzőlapot, s a vízben hagyjuk kihűlni a sonkát. Így igazán zamatos marad.
Családja válogatja, miként tálaljuk a húsvéti sonkát: tojással, újhagymával, reszelt tormával.
Kapcsolódó cikkeink:
Házi praktikák IV: a mosószóda
Házi praktikák III: Mossunk olcsóbban, környezetbarát módon
Házi praktikák II. rész
Házi praktikák I. rész
Fotó: foodrepublic.com
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
A bőrviszketés okai

A viszketés különféle okokból jelentkezhet, és fontos megérteni, hogy egyes esetekben komolyabb egészségügyi problémákra is utalhat. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb kiváltó okokat és azok lehetséges következményeit.
Mit tudsz a vérszegénységről?

Sokat halljuk, hogy a vérszegénység jele a sápadtság, de nem csak erről ismerhetjük fel, pedig fontos a korai felismerés.