Menü

Házi praktikák V.: a sonkafőzés

  • Dátum: 2013.03.29., 21:08

Lássuk, hogy érdemes elkészíteni egy igazán finom sonkát! Tálalhatjuk mellé az elmaradhatatlan tojást, esetleg tormát és újhagymát.

Nagyanyáinktól még azt hallottuk, hogy a novemberben, decemberben levágott disznó sonkájával különlegesen kellett bánni. Egyrészt, mert akkor a sonkát a padlásra függesztették föl, ahol a hidegben jól kifagyott. Másrészt, mert a vágástól, sózástól és füstöléstől kezdve húsvétig hosszú idő telt el, ami alatta sonka a padláson kiszáradt. Ezért akkoriban áztatással kezdték a húsvéti sonka elkészítését. Ki kellett áztatni a sót, s főként puhítani a húst.

Manapság egészen más a helyzet, részben mert több helyen gyorspácban érlelik a sonkát. Sem ennél, sem a hagyományosan pácolt sonkánál nem szükséges előzetesen áztatni a húst. Ha valaki nem elégszik meg a sonka ízével, babérlevéllel, vöröshagymával, fűszerekkel ízesítheti a vizet, amiben a sonkát főzi.

Az igazán jól pácolt, füstöltsonkát azonban egyszerűen tegyük fel hideg vízbe, s lassan gyöngyöztetve főzzük, amíg meg nem puhul. A húsvét reggelén feltálalt tojást is főzhetjük együtt a sonkával, de természetesen előtte alaposan mossuk meg, fertőtlenítsük a tojást. Különlegesen finom íze lesz.

Ha megfőtt a hús, zárjuk el a gázt, főzőlapot, s a vízben hagyjuk kihűlni a sonkát. Így igazán zamatos marad.

Családja válogatja, miként tálaljuk a húsvéti sonkát: tojással, újhagymával, reszelt tormával.

Kapcsolódó cikkeink:
Házi praktikák IV: a mosószóda
Házi praktikák III: Mossunk olcsóbban, környezetbarát módon
Házi praktikák II. rész
Házi praktikák I. rész

Fotó: foodrepublic.com

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.