Kicsi, de erős
- Dátum: 2013.04.01., 08:36
Ki gondolná, hogy a világ egyik legismertebb, leghétköznapibb és legelterjedtebb fűszere egykor annyit ért, mint az arany? A fekete borsot fizetőeszközként is használták, és a kereskedelem fontos eleme volt, de ez a növény más titkokat is rejt.
A borstól - főként a túlzott használatától - rendszerint eltiltják például a gyerekeket, az állapotos nőket és a diétázókat, arról azonban kevés szó esik, hogy e fűszernek számos jótékony élettani hatása is van.
Az Indiából származó fekete bors csonthéjas termését még éretlenül szüretelik, majd kiszárítják, ekkor kapja jellegzetes színét. Szinte felesleges is megemlíteni, hogy már az ókorban ismert és kedvelt fűszer volt, az viszont érdekesség, hogy mindössze az utóbbi körülbelül kétszáz évben terjedt el széles körben. Ennek legfőbb oka az, hogy a borsot a történelem során többször is aranyárban mérték, egyrészt azért, mert kereskedelme költséges volt, másfelől a nagy kereslet miatt. A növényt ugyanis nemcsak a klasszikus ízesítésre használták, hanem a szárítással és sózással tartósított élelmiszerek rossz ízének elfedésére.
Az ára miatt még a középkor végén is igazi egzotikus luxuscikknek számított, ma viszont már minden háztartásban jelen van. A klasszikus konyha elképzelhetetlen nélküle, túlzott használata nem jó az emésztőrendszernek, azonban ez csak az egyik oldal. A bors számos jótékony hatással is büszkélkedhet, például fokozza az izmok vérellátást, jó ízületi gyulladásokra, izomgörcsökre. Étvágygerjesztő, be lehet vetni hányinger, émelygés, szédülés ellen. Fertőtlenítő hatása miatt lehet vele náthát kezelni, torokfájáskor pedig mézzel keverve adhat enyhülést. Olaja fájdalomcsillapító hatású, így külsőleg használható reumára, izomfáradtságra és különböző sportsérülésekre.
Fotó: sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?