Menü

Kicsi, de erős

  • Dátum: 2013.04.01., 08:36

Ki gondolná, hogy a világ egyik legismertebb, leghétköznapibb és legelterjedtebb fűszere egykor annyit ért, mint az arany? A fekete borsot fizetőeszközként is használták, és a kereskedelem fontos eleme volt, de ez a növény más titkokat is rejt.

A borstól - főként a túlzott használatától - rendszerint eltiltják például a gyerekeket, az állapotos nőket és a diétázókat, arról azonban kevés szó esik, hogy e fűszernek számos jótékony élettani hatása is van.

Az Indiából származó fekete bors csonthéjas termését még éretlenül szüretelik, majd kiszárítják, ekkor kapja jellegzetes színét. Szinte felesleges is megemlíteni, hogy már az ókorban ismert és kedvelt fűszer volt, az viszont érdekesség, hogy mindössze az utóbbi körülbelül kétszáz évben terjedt el széles körben. Ennek legfőbb oka az, hogy a borsot a történelem során többször is aranyárban mérték, egyrészt azért, mert kereskedelme költséges volt, másfelől a nagy kereslet miatt. A növényt ugyanis nemcsak a klasszikus ízesítésre használták, hanem a szárítással és sózással tartósított élelmiszerek rossz ízének elfedésére.

Az ára miatt még a középkor végén is igazi egzotikus luxuscikknek számított, ma viszont már minden háztartásban jelen van. A klasszikus konyha elképzelhetetlen nélküle, túlzott használata nem jó az emésztőrendszernek, azonban ez csak az egyik oldal. A bors számos jótékony hatással is büszkélkedhet, például fokozza az izmok vérellátást, jó ízületi gyulladásokra, izomgörcsökre. Étvágygerjesztő, be lehet vetni hányinger, émelygés, szédülés ellen. Fertőtlenítő hatása miatt lehet vele náthát kezelni, torokfájáskor pedig mézzel keverve adhat enyhülést. Olaja fájdalomcsillapító hatású, így külsőleg használható reumára, izomfáradtságra és különböző sportsérülésekre.

Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.