Menü

Szelén a megelőzéshez

  • Dátum: 2013.04.04., 14:32

A szelént sokáig toxikusnak tartották, s az ipar ma is nagy mértékben használja. Napjainkra számos kutató szerint az egyik leghatásosabb gyógyerejű ásvány.

A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabad gyökök DNS  molekulákat károsító hatását. Nélkülözhetetlen az anyagcseréhez, az energiatermelő folyamatokhoz, elősegíti az immunrendszer normál működését, valamint a pajzsmirigyhormonok termelését. Lassítja az öregedést, enyhíti a menopauzás tüneteket, gátolja a fejbőr korpásodását, növeli az ellenállóképességet, csökkenti az infarktus kockázatát és hatásos az izületi gyulladásoknál, támogatja a máj megfelelő működését, szerepet játszik a sejtmembránok épségének megtartásában.

Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek – vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak.

Fotó:
sxc.hu

Forrás:
hu.wikipedia.org

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?