Menü

Csalántea: Ha vigyázunk, nem csíp, de segít

  • Dátum: 2013.04.07., 23:05

A csalán a népi és a természetgyógyászat egyik régóta elismert és felkapott csodaszere, mely új színt vihet étkezési szokásainkba is. Noha gyermekkorunktól félve közelítünk a csípős növényhez, ismerjük meg, mennyi mindenben lehet segítségünkre.

Azt is meg kell tanulnunk, hogyan közelítsünk hozzá, s akkor nem „bánt bennünket”. Tudnunk kell, hogy a levelek alsó fele nem csíp, tehát így próbáljuk leszedni.

A római katonák, ha otthonuktól távol hidegebb vidékekre értek, csalánnal fokozták bőrük hőmérsékletét, s enyhítették izületi fájdalmukat. Tanuljunk mi is példájukból!

A csalán talán a legerősebb vértisztító növényünk, ezért tisztítókúrák, böjtök, fogyókúrák hatékony és kedvelt gyógynövénye. Párját ritkító a vitamin-, az ásványi anyag-, a vas- és antioxidáns-tartalma, minek köszönhetően a betegségek kialakulásának megelőzésében is óriási szerepet játszhat.

A csalántea fogyasztása a csontritkulás kockázatát is jelentős mértékben csökkenti. Egy-egy csalánkúra beiktatása a mindennapjainkba védi az izmok egészségét és a szívműködést, segíti a vérképzést, és a vérnyomás optimális mértékét is szinten tartja.

Felgyorsítja a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetből, tisztítja a vesét, és erősíti az immunrendszert.

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei turmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat.

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?