Csalántea: Ha vigyázunk, nem csíp, de segít
- Dátum: 2013.04.07., 23:05
A csalán a népi és a természetgyógyászat egyik régóta elismert és felkapott csodaszere, mely új színt vihet étkezési szokásainkba is. Noha gyermekkorunktól félve közelítünk a csípős növényhez, ismerjük meg, mennyi mindenben lehet segítségünkre.
Azt is meg kell tanulnunk, hogyan közelítsünk hozzá, s akkor nem „bánt bennünket”. Tudnunk kell, hogy a levelek alsó fele nem csíp, tehát így próbáljuk leszedni.
A római katonák, ha otthonuktól távol hidegebb vidékekre értek, csalánnal fokozták bőrük hőmérsékletét, s enyhítették izületi fájdalmukat. Tanuljunk mi is példájukból!
A csalán talán a legerősebb vértisztító növényünk, ezért tisztítókúrák, böjtök, fogyókúrák hatékony és kedvelt gyógynövénye. Párját ritkító a vitamin-, az ásványi anyag-, a vas- és antioxidáns-tartalma, minek köszönhetően a betegségek kialakulásának megelőzésében is óriási szerepet játszhat.
A csalántea fogyasztása a csontritkulás kockázatát is jelentős mértékben csökkenti. Egy-egy csalánkúra beiktatása a mindennapjainkba védi az izmok egészségét és a szívműködést, segíti a vérképzést, és a vérnyomás optimális mértékét is szinten tartja.
Felgyorsítja a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetből, tisztítja a vesét, és erősíti az immunrendszert.
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei turmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat.
Fotó: sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.