Csalántea: Ha vigyázunk, nem csíp, de segít
- Dátum: 2013.04.07., 23:05
A csalán a népi és a természetgyógyászat egyik régóta elismert és felkapott csodaszere, mely új színt vihet étkezési szokásainkba is. Noha gyermekkorunktól félve közelítünk a csípős növényhez, ismerjük meg, mennyi mindenben lehet segítségünkre.
Azt is meg kell tanulnunk, hogyan közelítsünk hozzá, s akkor nem „bánt bennünket”. Tudnunk kell, hogy a levelek alsó fele nem csíp, tehát így próbáljuk leszedni.
A római katonák, ha otthonuktól távol hidegebb vidékekre értek, csalánnal fokozták bőrük hőmérsékletét, s enyhítették izületi fájdalmukat. Tanuljunk mi is példájukból!
A csalán talán a legerősebb vértisztító növényünk, ezért tisztítókúrák, böjtök, fogyókúrák hatékony és kedvelt gyógynövénye. Párját ritkító a vitamin-, az ásványi anyag-, a vas- és antioxidáns-tartalma, minek köszönhetően a betegségek kialakulásának megelőzésében is óriási szerepet játszhat.
A csalántea fogyasztása a csontritkulás kockázatát is jelentős mértékben csökkenti. Egy-egy csalánkúra beiktatása a mindennapjainkba védi az izmok egészségét és a szívműködést, segíti a vérképzést, és a vérnyomás optimális mértékét is szinten tartja.
Felgyorsítja a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetből, tisztítja a vesét, és erősíti az immunrendszert.
A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei turmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat.
Fotó: sxc.hu
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.