Menü

Energia mindenáron

  • Dátum: 2013.04.21., 13:23

Mert menő, mert a pörgés szimbóluma, mert 18 éven aluliak is fogyaszthatják, mert szellemi frissességet és fokozott fizikai teljesítményt ígér. Íme, néhány ok, amiért népszerűek az energiaitalok.

Egy átfogó európai vizsgálat szerint, az európai felnőttek közel 30%-a fogyaszt energiaitalt, 12%-uk nagyfogyasztónak minősül, ami azt jelenti, hogy akár 4 és fél litert is megisznak hetente. Ami ennél is meghökkentőbb adat, az hogy a kamaszoknak (10 és 18 év közötti korcsoport) a 68%-a fogyaszt energiaitalokat.
Ezek az adatok is alátámasztják az energiaitalok népszerűségét, egyre többen fogyasztják ezeket a termékeket. De milyen hatásuk van valójában? És mennyire veszélyesek? Ártalmasak kiskorúakra nézve?

A piacon ma már rengeteg féle energiaital kapható, ezek inkább árban és marketing profilban különböznek. Általában a következő anyagokat tartalmazzák: koffein, valamilyen aminosav például taurin, cukor, és vitaminok. Ezek önmagukban véve nem károsak. A taurin tengeri halak húsában is felelhető, a koffein tartalmúk körülbelül a kávéval azonos, bár most már egészen nagy kiszerelésben is kaphatóak, ami megint más. Amire azonban a szakértők is felhívják a figyelmet, hogy egyéb tényezők fennállása esetén okozhat komolyabb egészségügyi problémákat is az energiaital fogyasztása. Ilyen egyéb körülmény lehet, például ha mellette kávézunk, vagy alkoholt fogyasztunk, fizikai megterhelés mellett pedig egyáltalán nem ajánlott.

Vagyis összességében nem az ördögtől való méregről van szó, például egy hosszabb vezetés esetén is segítségünkre lehet, hiszen valóban fokozza az éberséget, időben kitolja az alvásszükségletet. Viszont az egyéb körülmények tényleg károssá tehetik szervezetünk számára. Probléma lehet, ha folyadék helyet is fogyasztjuk, például nyári melegben. Ezek a termékek ugyanis nem üdítők, mértéktelen és felelőtlen fogyasztásuk hosszú távon érrendszeri megbetegedést, gyomorfekélyt és elvonási tüneteket is okozhat.

Oké, hogy nem káros, de feltételez némi felelősségteljes fogyasztói magatartást. Ez pedig felveti a kérdést, hogy vajon jó-e, hogy gyerekek is fogyaszthatják az energiaitalokat. Ráadásul, ha jobban belegondolunk, pont a kamaszkorúak a fő célcsoportjai ezeknek a termékeknek.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.