Menü

Frissen az igazi

  • Dátum: 2013.05.06., 21:16

A majoránna a magyar konyha egyik jellegzetes fűszere, amit a legtöbb háziasszony szárított formában használ. Érdemes kipróbálni azonban frissen is, sokkal intenzívebb aromája, íze miatt. Akár a teraszon, vagy a konyha ablakban is termeszthetjük.

A majoránna elsősorban Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos növény, azonban ma már az egész világon ismert és közkedvelt fűszer. Hazánkban a 16. században került, a törökök hozták be, s azóta meghatározó fűszere a magyar konyhának.

Úgy tartják, a mi éghajlatunkon egynyári növény, azonban fényes, napsütötte meleg helyen tartva a növekedése töretlen. Rendkívül vízigényes, a tápanyagban gazdag földet kedveli, a legjobb, ha otthon a magokat is homokkal vegyített földbe szórjuk el, lehetőleg 0,5-1 centiméter mélyre. Amíg a csírázás be nem indul, addig érdemes kiemelt figyelmet fordítani az öntözésre.

A majoránnát ki is ültethetjük, azonban _ saját tapasztalat szerint _ a legjobb helye az ablakban van. Mivel az időjárási viszontagságokat elég nehezen viseli, s ha mondjuk, 10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor előfordulhat, hogy megáll a növekedése.Föld feletti leveles száráról tépkedjük le a leveleket, ezt használjuk fel fűszerként frissen, vagy szárítva. Ha szaporítani szeretnénk, akkor a következőképp járjunk el: az első virágzás után a föld feletti szárról vágjunk le 5-6 centiméternyit, s ezt ültessük el. Ha minden jól megy, akkor megered.

A majoránna egyébként gyomornyugtató növény, fokozza az étvágyat, ugyanakkor szélhajtó hatású. Görcsoldó, nyákoldó hatása is ismert még. Ajánlott még az enyhe idegi problémákra is.

A virágos hajtásvégek egy százalék illóolajat tartalmaznak, amit parfümök készítésére is felhasználnak, de akár tinktúrát is készítenek belőle.

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?