Frissen az igazi
- Dátum: 2013.05.06., 21:16
A majoránna a magyar konyha egyik jellegzetes fűszere, amit a legtöbb háziasszony szárított formában használ. Érdemes kipróbálni azonban frissen is, sokkal intenzívebb aromája, íze miatt. Akár a teraszon, vagy a konyha ablakban is termeszthetjük.
A majoránna elsősorban Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos növény, azonban ma már az egész világon ismert és közkedvelt fűszer. Hazánkban a 16. században került, a törökök hozták be, s azóta meghatározó fűszere a magyar konyhának.
Úgy tartják, a mi éghajlatunkon egynyári növény, azonban fényes, napsütötte meleg helyen tartva a növekedése töretlen. Rendkívül vízigényes, a tápanyagban gazdag földet kedveli, a legjobb, ha otthon a magokat is homokkal vegyített földbe szórjuk el, lehetőleg 0,5-1 centiméter mélyre. Amíg a csírázás be nem indul, addig érdemes kiemelt figyelmet fordítani az öntözésre.
A majoránnát ki is ültethetjük, azonban _ saját tapasztalat szerint _ a legjobb helye az ablakban van. Mivel az időjárási viszontagságokat elég nehezen viseli, s ha mondjuk, 10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor előfordulhat, hogy megáll a növekedése.Föld feletti leveles száráról tépkedjük le a leveleket, ezt használjuk fel fűszerként frissen, vagy szárítva. Ha szaporítani szeretnénk, akkor a következőképp járjunk el: az első virágzás után a föld feletti szárról vágjunk le 5-6 centiméternyit, s ezt ültessük el. Ha minden jól megy, akkor megered.
A majoránna egyébként gyomornyugtató növény, fokozza az étvágyat, ugyanakkor szélhajtó hatású. Görcsoldó, nyákoldó hatása is ismert még. Ajánlott még az enyhe idegi problémákra is.
A virágos hajtásvégek egy százalék illóolajat tartalmaznak, amit parfümök készítésére is felhasználnak, de akár tinktúrát is készítenek belőle.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.