Menü

Limonádé - cukor nélkül is remek

  • Dátum: 2013.05.10., 19:04

A nyár itala, finom és egyszerű, de aki bonyolultságra vágyik, annak sem kell csalódnia: ízével és színével is el lehet bűvészkedni.

Ami a borkedvelőknek a fröccs, az az antialkoholistáknak a limonádé: könnyen elkészíthető, hűsítő, igazi nyári ital. A klasszikus limonádé a víz, cukor, citrom hármasa kedv szerint variálható. Egészség szempontjából természetesen az a legjobb, ha nagyon kevés cukorral, vagy anélkül készítjük.

Az alaprecept szerint a vizet fel kell főzni cukorral, ebből lesz a szirup, amelyhez, miután kihűlt, hozzá kell adni a (vízzel felkevert) citromlevet. A szirupkészítés (a klasszikus recept alapján egy adaghoz körülbelül 20 dekagramm cukor és másfél deciliter víz kell) titka az, hogy nem szabad kevergetni a főzetet.

Ennyit az egyszerűségről. Íme néhány különleges tipp a nyárra! Az étrendjükből a cukrot valamilyen ok miatt nélkülözőknek sem kell elfelejteniük a limonádét, amely többek között elkészíthető édesítőszerrel, mézzel, juharsziruppal, vagy nádcukorral is.

Az ital ízesítéshez nagyon sok fajta gyümölcsöt (almát, szedret, epret, barackot, sárgadinnyét) használhatunk. Az összeturmixolt, vagy lereszelt gyümölcsöt összekeverjük a lehűtött sziruppal, amelyhez reszelt citromhéjat is adhatunk.

Limonádénk ízét adhatja vanília, levendula és bodza is és akad egy igazi különlegesség is: a rózsás limonádé. Ez utóbbi rózsavíz felhasználásával készül, az egzotikus készítmény elsősorban bioboltokban szerezhető be.

Ha kedveljük, pikáns ízvilágot is varázsolhatunk poharunkba. Ehhez nem kell más, mint némi őrölt csili, gyömbér, fahéj és szegfűszeg. Ezeket főzés közben kell a szirupba keverni, természetesen minimális (negyed teáskanálnyi) mennyiségben.

Ami a színt illeti, rendkívül népszerű a rózsaszínű limonádé. A kívánt árnyalatot grenadinnal, eper-, málna-, cseresznyepürével, vagy ételfestékkel lehet elérni.
Az italunk tehát rendben van, hozzá néhány jégkocka, egy szívószál ás már jöhet is a nyár!

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?