Veszélyes hódító – a cukor
- Dátum: 2013.05.14., 10:23
Felfedezése után kissé lassan, de biztosan népszerűvé vált, „lefőzte” a mézet, és most a fosszilis üzemanyagok helyére is pályázik. Sokak szerint méreg, ennek ellenére az emberiség jelentős része alaposan túladagolja.
Hazánkban átlagosan egy ember 35-40 kilogramm cukrot fogyaszt el egy évben. Ez az adat rá is mutat az édesítőszer elsődleges veszélyességére: ennek a mennyiségnek körülbelül egy tizedére van szükségünk. Azaz a cukrot hajlamosak vagyunk, a legtöbb esetben tudattalanul, túladagolni, aminek komoly következményei vannak. A cukor egyébként fontos energiaforrás, ha odafigyelünk a mennyiségre, nincs baj vele. Persze az sem mindegy melyik formáját használjuk.
Térjünk vissza kicsit a kezdetekhez. A cukor fogyasztása, mint oly sok minden más, nagyon sokáig csak a gazdagok privilégiuma volt, az átlagemberek elsősorban mézet használtak édesítésre. Cukornádat először Indiában kezdtek termeszteni, perzsa és arab kereskedők segítségével onnan jutott el Európába. Dél-Európába a 10., Angliába a 14. században kezdtek megismerkedni a nádcukorral, hazánkban a 15. században jegyezték fel először. Amerika felfedezésével új fejezet íródott a növény történetében, a cukornádtermesztés hatalmas haszonnal kecsegtetett, az ültetvényeken dolgozó rabszolgák és más munkások életét viszont a végletekig keserítette.
A cukornád a trópusi éghajlatot, a csapadékos időjárást kedveli. A hosszú, széles levelű, magasra növő, nedvdús belsejű növényt aratása után zúzzák és főzik. Így keletkezik a nyers, fekete cukor, amelyből különböző finomítási fokozatok után jön létre a barna, sárga és végül a fehér változat.A cukor történetének következő fontos fordulópontja a répacukorgyártás megismerése és elterjedése volt. A 18. század derekán Németországban találtak először cukrot a cukorrépában, a termelés a 19. század közepére alaposan felfutott Európában, ami a korábbi gazdasági-kereskedelmi viszonyokra is komoly hatással volt.A cukornádból és a cukorrépából nemcsak élelmiszert állítanak elő, hanem többek között üzemanyagot is. A bioetanol csökkenti a széndioxid-kibocsátást, ám az erdőirtások miatt környezetkímélő hatékonysága megkérdőjelezhető.
A cukorfajták közül épp a legtöbbet használt fehér cukor (kristálycukor, porcukor, kockacukor) a legegészségtelenebb. A barna cukor jobb választás, de csak akkor, ha valódi nyerscukorról van szó, ugyanis több kereskedelmi forgalomban kapható fajta – finomított háztartási cukor színezésével - nyeri el formáját. A túlzott cukorfogyasztás felelős lehet szív- és érrendszeri megbetegedésekért, elhízást, cukorbetegséget okozhat, ezek mellett többek között emésztőszervi panaszok, vitaminhiány és fáradékonyság írható a számlájára. Nem véletlenül emlegetik méreg jelzővel, vagy „fehér halál” kifejezéssel.
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.