A rágás szentsége
- Dátum: 2013.05.15., 21:23
Ismerős az a szólás, miszerint „Magyar ember evés közben nem beszél?”. Mert az evés, tetszik, vagy sem, nem tréfadolog. Aki valamit is ad az egészségére, az jól tudja, az étkezéseket nem szabad összecsapni, és mindent a lehető legalaposabban meg kell rágni.
Aki már foglalkozott egy picit is az egészséges életmóddal, az jól tudja, az alapos rágás a jó emésztés, vagyis a testi-lelki egyensúly alapja. De mit is jelent az alaposan megrágni kifejezés? A szakértők azt mondják, egy-egy falatot legalább harminckétszer kellene megrágni ahhoz, hogy a szervezetünk minden gond nélkül le tudja bontani. Nyilván teljességgel lehetetlen minden egyes falatnál megszámolni, mennyit is mozgott már az állkapcsunk, így igyekezzünk az ételt addig rágni, amíg az folyékony állapotú nem lesz. A hozzáértők szerint, már néhány nap alatt észrevehető a változás, a különböző emésztési problémáktól ripsz-ropsz megszabadulhatunk és biztosíthatjuk a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok optimális felszívódását, felhasználását.
Az alapos rágás következménye, hogy a megszokottnál jóval kevesebbel is jóllakunk majd. Hogy miért? Mert a megszokott habzsolás, zabálás helytelen információt közvetít az agyunknak. Ellenben az alapos, hosszú rágás során az agyunk, a gyomrunk hitelesíti az információt, befogadja és valóban akkor érezzük majd a teltséget, amikor az bekövetkezik, nem pedig akkor, amikor már szinte kidurran a pocakunk.
Az alapos rágás, bármilyen hihetetlen, egyúttal erősíti az immunrendszert, jó közérzetet biztosít és a fogyókúrázóknak is biztos alapot jelent. Az ízlelő bimbóink újjáélednek és többé nem leszünk hajlandók magunkhoz venni olyan ételt, ami nem megfelelő minőségű, hiszen kifejlődik bennünk a táplálék minősége iránti igényünk is.
Igyekezzünk tehát az étkezéseket elnyújtani, alkalmanként ne adjuk alább 20-25 percnél. Próbáljunk nyugalomban enni, arra a kis időre hagyjuk magunk mögött a napi stresszt, izgalmakat, feszültséget, hiszen az ideges gyomor nehezen tudja feldolgozni az ételeket. Evés közben ne igyunk, inkább csak előtte és utána. Ha az alapos rágást szem előtt tartjuk észre fogjuk venni, hogy miért alakult ki a fent említett szólás, ugyanis a sok-sok falatka közben képtelenek leszünk az étellel a szánkban megszólalni.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.