Méregtelenítés a kertből, s a házi "turbó víz"
- Dátum: 2013.05.17., 20:01
Ha tavasszal szétnézünk a kertben csokorba szedhetünk néhány tavaszi kúraitalnak valót. A népi hagyomány szerint jó összetétel: cickafark, lándzsás útifű, gyermekláncfű-levél, sóska, martilapulevél, csalán, tyúkhúr, ezt kiegészítettük citromfűvel és borsmentával. Pici mézzel ízesíthetjük. Ajánlott mennyiség napi 1 deci. Javasolt kúra 2-3hét. Méregtelenítésre, a szervezet felfrissítésére nincs áldásosabb ennél.
Lassan visszatér a nyári meleg, még fontosabbá válik a folyadék utánpótlás. Van, aki arra emlékszik, hogy nyaranta, a nagy melegben nagymamája időnként készített egy nagy kancsó „turbó vizet”, mert, mint mondta: ilyenkor szüksége van a szervezetnek frissítő lökésre. Próbáljuk ki mi is! Bár elsőre fura ízű, de fantasztikus hidratáló hatása van!
Hozzávalók:
- 1/2 teáskanál adalék nélküli asztali só (elősegíti a jobb vízvisszatartást és helyreállítja a megfelelő pH-egyensúlyt).
-1/2 teáskanál szódabikarbóna (kiegyensúlyozza pH-értéket, és szabályozza a víz felszívódását.)
- 3 evőkanál cukor vagy méz (energizálja a testet és segít, hogy megtartsa a nedvességet.)
- 1 liter szoba-hőmérsékletű víz
Pontosan mérjük ki az összetevőket és alaposan keverjük össze, ügyelve arra, hogy minden összetevő jól oldódjon!
Pici citrommal ízesíthetjük! Volt, aki himalája sóval, és csak egy kanál mézzel, viszont egy egész citrommal próbálta ki, s azt mondja: jó ízű lett!
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.