Sóska télen-nyáron
- Dátum: 2013.05.20., 19:46
Az iskolai menüélményekből kiindulva a sóska neve összekapcsolódott a rossz szájízzel és a büntetéssel, de a legtöbben felnőttként később rájövünk, hogy remek, és ami még fontosabb, egészséges étel készíthető belőle.
Aki legyűri esetleges negatív élményeit, benyomásait igazán jó tapasztalatokat szerezhet. A sóskafőzelék elkészítése egyszerű. A megmosott és összeaprított sóskát át kell forgatni felforrósított olajon. Miután összeesett hozzá kell önteni egy kevés vizet és fedő alatt néhány percig párolni. Kis só, cukor, majd fel kell engedni liszttel kevert tejföllel. Besűrítés után, ha kell, még lehet hígítani.
A Magyarországon elterjedtebb közönséges, vagy mezei sóska legnagyobb előnye, hogy magas a vitamintartalma, így remek erősítés az immunrendszerünknek. Sok rostot tartalmaz, a diétázóknak pedig jó hír, hogy energiatartalma alacsony.
Jelentős a B1, B2, B3, A, E és C vitamintartalma, az ásványi sók közül pedig a kalcium, kálium, és magnézium említésre méltó. Jellegzetes savanyú ízét magas gyümölcssav tartalmának köszönheti.
Összességében immun- és csonterősítő, élénkítő hatású. Az epe, vagy vese betegséggel, illetve köszvénnyel küszködőknek viszont nem ajánlott a fogyasztása.
A sóskát a nép gyógyászat is nagyra tartja, étvágyjavításra, vizelethajtásra, vértisztításra használták. Érdekesség, hogy a fagyasztást is jól tűri, nyugodtan el lehet rakni belőle későbbre a mélyhűtőbe.
Fotó: sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?