Itt a bodzaszezon
- Dátum: 2013.05.21., 21:22
A bodzából remek szörpöt, lekvárt készíthetünk, de teának is kiváló. Ha mi magunk gyűjtjük be, vigyázzunk, lehetőleg ne az útmenti bokrokról szedjük le a virágokat, ugyanis a kipufogó gázzal mérgezett darabok komoly károkat okozhatnak a szervezetünkben.
A bodza igen hatékony növény, nem tévedünk nagyot, ha gyógynövénynek hívjuk, hiszen nagyon sok nyavalyára gyógyír, finom és egészséges is.
A nálunk leginkább közismert fekete bodza virágát májusban és júniusban gyűjtik be, míg az érett bogyókat szeptemberben. A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakban, C-vitaminban, A-vitaminban, flavonoidokban, valamint antociánokban (szambucin) gazdag.
Mivel erősen izzasztó hatású, ezért főleg az influenza szezonban, a belőle készült tea fogyasztása különösen javallott. Véd a hurut és reuma ellen, sőt vértisztító, valamint hashajtó hatású. Serkenti a veseműködést, méregtelenít, csökkenti a keringési panaszokat.
Azonban vigyázzunk, mert a bodzának akad mérgező változata is. Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 méter magasra is megnő. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.
A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és a portokok pirosak, a növény termése is felfelé áll. Az ehető bodza virágában nincs piros szín, csak fehér és sárga.
Az egyik legkedveltebb és legismertebb bodzából készült finomság, a szörp receptjét is elolvashatják itt.
Hozzávalók: 6 l víz, 3 kg cukor, 10 dkg borkősav, 3 felkarikázott citrom, 10 nagyobb bodzavirág
Elkészítés:
1.) A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk, és szirupot főzünk belőle.
2.) Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és belekeverjük a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat.
3.) Lefedjük, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tároljuk (ez idő alatt minden reggel és este átkeverjük az egészet).
4.) A hét leteltével literenként 1 késhegynyi szalicilt keverünk a fazékba, majd leszűrjük és jó alaposan kimosott üvegekbe töltjük a kész szörpöt.
Parafadugóval lezárjuk, és eltesszük a spájzba - fogyasztásig.
Fotó:
sxc.hu
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.