Menü

Tészta – lehet egészségesen is

  • Dátum: 2013.05.26., 23:18

A táplálkozás szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az ételek egészségesnek, vagy egészségtelennek bélyegzése helyett inkább étrendünk változatosságára érdemes odafigyelni. Ha a megfelelő tápanyagbevitelre és elkészítési módra koncentrálunk, a korábban negatívan megbélyegzett ételek is jobb színben tűnhetnek fel asztalunkon.

Az egyik ilyen negatívan megbélyegzett ételtípus manapság a tészta. A tészta alapreceptje egyszerű, ma már mégis sokféle változata van. A hazai táplálkozási szokásokról elmondható, hogy sokat, sőt egyre többet fogyasztunk belőle, az azonban, hogy ez káros lenne, a közhiedelemmel ellentétben nem jelenthető ki.

A tésztafajták között megkülönböztetünk tojás, és tojásnélküli típusokat. Utóbbiak az úgynevezett durumtészták (alapanyaguk a durumbúza), de közülük sem mindegyik készül tojás nélkül. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egészséges táplálkozás szempontjából melyik az előnyösebb, de azt illik megjegyezni, hogy maga a tojás is kiváló tápanyagforrás.

Így, vagy úgy a tészta remek szénhidrátforrás, laktató, emellett könnyű, emésztést nem különösebben terhelő étel. Az adag és a fogyasztás gyakorisága mellett elsősorban arra kell figyelni, hogyan, mivel készítjük. A tésztaételek hizlaló mivoltát a zsíros, vagy cukros feltétek jelentik, nem maga a tészta. Ha párolt zöldségekkel, vagy paradicsomszósszal tálaljuk, igazi reformmenüt varázsolhatunk asztalunkra.

A tésztaételek skálája szinte kimeríthetetlen, íme egy egyszerű, gyorsan elkészíthető és egészséges, párolt zöldséges recept:

Tészta mediterrán módra
A tésztát (durum) kevés sót használva kifőzzük. Paradicsomot és cukkinit kockázunk fel, olívaolajon pároljuk és kis oreganóval főszerezzük. Összekeverjük a tésztát és a párolt zöldségeket, tálalás előtt pedig füstölt sajtot reszelünk rá.

Fotó: sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?