Tészta – lehet egészségesen is
- Dátum: 2013.05.26., 23:18
A táplálkozás szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az ételek egészségesnek, vagy egészségtelennek bélyegzése helyett inkább étrendünk változatosságára érdemes odafigyelni. Ha a megfelelő tápanyagbevitelre és elkészítési módra koncentrálunk, a korábban negatívan megbélyegzett ételek is jobb színben tűnhetnek fel asztalunkon.
Az egyik ilyen negatívan megbélyegzett ételtípus manapság a tészta. A tészta alapreceptje egyszerű, ma már mégis sokféle változata van. A hazai táplálkozási szokásokról elmondható, hogy sokat, sőt egyre többet fogyasztunk belőle, az azonban, hogy ez káros lenne, a közhiedelemmel ellentétben nem jelenthető ki.
A tésztafajták között megkülönböztetünk tojás, és tojásnélküli típusokat. Utóbbiak az úgynevezett durumtészták (alapanyaguk a durumbúza), de közülük sem mindegyik készül tojás nélkül. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egészséges táplálkozás szempontjából melyik az előnyösebb, de azt illik megjegyezni, hogy maga a tojás is kiváló tápanyagforrás.
Így, vagy úgy a tészta remek szénhidrátforrás, laktató, emellett könnyű, emésztést nem különösebben terhelő étel. Az adag és a fogyasztás gyakorisága mellett elsősorban arra kell figyelni, hogyan, mivel készítjük. A tésztaételek hizlaló mivoltát a zsíros, vagy cukros feltétek jelentik, nem maga a tészta. Ha párolt zöldségekkel, vagy paradicsomszósszal tálaljuk, igazi reformmenüt varázsolhatunk asztalunkra.
A tésztaételek skálája szinte kimeríthetetlen, íme egy egyszerű, gyorsan elkészíthető és egészséges, párolt zöldséges recept:
Tészta mediterrán módra
A tésztát (durum) kevés sót használva kifőzzük. Paradicsomot és cukkinit kockázunk fel, olívaolajon pároljuk és kis oreganóval főszerezzük. Összekeverjük a tésztát és a párolt zöldségeket, tálalás előtt pedig füstölt sajtot reszelünk rá.
Fotó: sxc.hu
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!