Nehéz átállni egyik napról a másikra
- Dátum: 2013.05.27., 13:04
Sokszor hallottuk azt már, hogy naponta minimum 1,5-2 liter vizet meg kell innunk, hogy egészséges legyen az anyagcserénk és ne legyen dehidratált szerveztünk. De egyik napról a másikra nehéz magunkba diktálni ekkora mennyiséget.
Nem rég szoktattam magam én is rá, hogy kötelezően megigyak legalább másfél liter folyadékot egy nap. Persze ásványvíz a legjobb, lehetőleg szénsavmentes. Sosem szerettem a szénsavmentes vizet, mert üdítőként árulják, még sincs semmi íze.
Először nagyon nehéz volt, hogy legyűrjem azt, a nekem soknak látszó, folyadékot, hiszen eddig alig ha 2-3 pohár szódát megittam egy nap, persze volt is belőle felfúvódás, cserepes ajkak, száraz bőr. Elhatároztam, hogy ezentúl jobban odafigyelek, és ha kell, egész nap fogom az üveget, de megiszom, ami benne van.
Hatásosnak bizonyult a módszer. Mindig van velem egy másfél literes üveg, amibe általában csapvizet teszek, de lehet limonádét is (diétásoknak édesítővel), vagy belefacsarunk egy fél citromot, lime-ot, de akár még mentaleveleket is szórhatunk bele, nagyon finom lesz tőle. Mindig előttem van az üveg, sokat szemezek vele, és ha éppen gondolkozok, szünetet tartok, várom az ihletet, vagy megszomjazom, már nyúlok is érte, és általában sikerül úgy hazamennem munkából, hogy nincs, vagy alig van valami az alján.
Persze vannak, akiknek így sem megy, nekik láttam egy jó módszert. Beskálázzuk a másfél literes üveget egy filccel, hogy mondjuk óránként úgy 1,5-2 dl liter vizet megigyunk. Minden órához húzunk egy kis vonalat, hogy addig a szintig kell leinnunk az üveget. Így nem arra gondolunk, hogy még mennyit kell meginnunk a nap hátralevő részében az üveg egészét nézve, hanem hogy egy óránk van meginni azt a kis mennyiségű vizet. Sokkal könnyebben legyűrjük így, ha nem vagyunk hozzászokva a minimum folyadékmennyiség beviteléhez.
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?