Menü

Nehéz átállni egyik napról a másikra

  • Dátum: 2013.05.27., 13:04

Sokszor hallottuk azt már, hogy naponta minimum 1,5-2 liter vizet meg kell innunk, hogy egészséges legyen az anyagcserénk és ne legyen dehidratált szerveztünk. De egyik napról a másikra nehéz magunkba diktálni ekkora mennyiséget.

Nem rég szoktattam magam én is rá, hogy kötelezően megigyak legalább másfél liter folyadékot egy nap. Persze ásványvíz a legjobb, lehetőleg szénsavmentes. Sosem szerettem a szénsavmentes vizet, mert üdítőként árulják, még sincs semmi íze.

Először nagyon nehéz volt, hogy legyűrjem azt, a nekem soknak látszó, folyadékot, hiszen eddig alig ha 2-3 pohár szódát megittam egy nap, persze volt is belőle felfúvódás, cserepes ajkak, száraz bőr. Elhatároztam, hogy ezentúl jobban odafigyelek, és ha kell, egész nap fogom az üveget, de megiszom, ami benne van.

Hatásosnak bizonyult a módszer. Mindig van velem egy másfél literes üveg, amibe általában csapvizet teszek, de lehet limonádét is (diétásoknak édesítővel), vagy belefacsarunk egy fél citromot, lime-ot, de akár még mentaleveleket is szórhatunk bele, nagyon finom lesz tőle. Mindig előttem van az üveg, sokat szemezek vele, és ha éppen gondolkozok, szünetet tartok, várom az ihletet, vagy megszomjazom, már nyúlok is érte, és általában sikerül úgy hazamennem munkából, hogy nincs, vagy alig van valami az alján.

Persze vannak, akiknek így sem megy, nekik láttam egy jó módszert. Beskálázzuk a másfél literes üveget egy filccel, hogy mondjuk óránként úgy 1,5-2 dl liter vizet megigyunk. Minden órához húzunk egy kis vonalat, hogy addig a szintig kell leinnunk az üveget. Így nem arra gondolunk, hogy még mennyit kell meginnunk a nap hátralevő részében az üveg egészét nézve, hanem hogy egy óránk van meginni azt a kis mennyiségű vizet. Sokkal könnyebben legyűrjük így, ha nem vagyunk hozzászokva a minimum folyadékmennyiség beviteléhez.

Fotó:
sxc.hu

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.