Menü

Nehéz átállni egyik napról a másikra

  • Dátum: 2013.05.27., 13:04

Sokszor hallottuk azt már, hogy naponta minimum 1,5-2 liter vizet meg kell innunk, hogy egészséges legyen az anyagcserénk és ne legyen dehidratált szerveztünk. De egyik napról a másikra nehéz magunkba diktálni ekkora mennyiséget.

Nem rég szoktattam magam én is rá, hogy kötelezően megigyak legalább másfél liter folyadékot egy nap. Persze ásványvíz a legjobb, lehetőleg szénsavmentes. Sosem szerettem a szénsavmentes vizet, mert üdítőként árulják, még sincs semmi íze.

Először nagyon nehéz volt, hogy legyűrjem azt, a nekem soknak látszó, folyadékot, hiszen eddig alig ha 2-3 pohár szódát megittam egy nap, persze volt is belőle felfúvódás, cserepes ajkak, száraz bőr. Elhatároztam, hogy ezentúl jobban odafigyelek, és ha kell, egész nap fogom az üveget, de megiszom, ami benne van.

Hatásosnak bizonyult a módszer. Mindig van velem egy másfél literes üveg, amibe általában csapvizet teszek, de lehet limonádét is (diétásoknak édesítővel), vagy belefacsarunk egy fél citromot, lime-ot, de akár még mentaleveleket is szórhatunk bele, nagyon finom lesz tőle. Mindig előttem van az üveg, sokat szemezek vele, és ha éppen gondolkozok, szünetet tartok, várom az ihletet, vagy megszomjazom, már nyúlok is érte, és általában sikerül úgy hazamennem munkából, hogy nincs, vagy alig van valami az alján.

Persze vannak, akiknek így sem megy, nekik láttam egy jó módszert. Beskálázzuk a másfél literes üveget egy filccel, hogy mondjuk óránként úgy 1,5-2 dl liter vizet megigyunk. Minden órához húzunk egy kis vonalat, hogy addig a szintig kell leinnunk az üveget. Így nem arra gondolunk, hogy még mennyit kell meginnunk a nap hátralevő részében az üveg egészét nézve, hanem hogy egy óránk van meginni azt a kis mennyiségű vizet. Sokkal könnyebben legyűrjük így, ha nem vagyunk hozzászokva a minimum folyadékmennyiség beviteléhez.

Fotó:
sxc.hu

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!