Végre érik a cseresznye!
- Dátum: 2013.06.02., 20:16
Az egyik legjobb szomjoltó gyümölcs, amelynek ezernél is több fajtája létezik. Itthon még pálinkát is főznek belőle, de befőttnek, teának, lekvárnak, levesnek is kiváló. Mind közül azonban nyersen a legízletesebb a cseresznye.
Egyelőre még csak korai cseresznye kapható a piacon, a boltokban, azonban néhány nap múlva beérik a nagyobb, édesebb fajtájú is, sőt egy-két hét múlva már a nagy szemű, ropogós is piroslik a fákon. A cseresznye hazánkban az egyik legközkedveltebb gyümölcs, ami érthető is. Az a fajta gyümölcs, amit ha elkezdünk enni, egyszerűen képtelenség abbahagyni. A cseresznye nemcsak finom, de természetesen egészséges is. Rengeteg C, A és B vitamint tartalmaz, jelentős a foszfor, a kalcium, a nátrium, a folsav, valamint a vas tartalma is.
A cseresznye gyümölcsének mintegy 79-80 százaléka víz, így nemcsak kitűnő szomjoltó, hanem remek méregtelenítő is. A tisztító kúrák elengedhetetlen része, felpezsdíti a vérkeringést, tisztítja a húgy- és ivarszerveket, illetve az emésztőrendszert is.
A szakemberek arra is rájöttek, hogy a szénanátha leküzdésében is segít, de a cukorbetegeknek sem kell megvonni maguktól, sőt a vérszegényeknek is kifejezetten javasolt a fogyasztása. Enyhe fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású, így náthás, megfázásos betegség esetén borban feloldva kortyolgatták őseink.
A cseresznye olyannyira laktató, hogy akár egy-egy főétkezést is kiválthatunk vele. Azt azonban ne feledjük el, hogy vizet soha ne igyunk utána, mert a héján megtelepedő élesztőgombákat csakis a tömény gyomorsav képes elpusztítani. Ellenkező esetben könnyen gyomorfájást, puffadást, szélgörcsöket tapasztalhatunk.
Ezt az ízletes gyümölcsöt az ókorban az istenek eledelének tartották. A teája is rendkívül ízletes és illatos. Érdekességként még megemlíthetjük, hogy elsőként hazánkban főztek belőle pálinkát, de a cseresznyebor, főleg a déli államokban, már régóta ismert folyékony finomság.
Fotó:
sxc.hu
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.