Menü

A kurkuma – pikáns és gyógyhatású

  • Dátum: 2013.06.05., 15:46

Az ázsiai származású kurkuma egyelőre kevésbé ismert hazánkban, pedig e fűszer- és gyógynövény nemcsak ételeinket ízesítheti remekül, hanem emellett igen egészséges is. Ismerkedjünk meg vele kicsit közelebbről!

A gyömbérfélék családjába tartozó, jellegzetes aromájú, fanyar, pikáns ízű kurkuma Indiában és Kínában őshonos. Ázsiában évezredek óta használják. Ami a gasztronómiai oldalt illeti, a növény egyszerre kiváló ízesítő és színező, ezt bizonyítja a curry fűszerkeverék is, amelynek fontos alkotóeleme. Használják még tésztafélékhez, különböző zöldségekhez és levesekhez is, íze és színe mellett különösen étvágygerjesztő hatása miatt lett népszerű.

A kurkumint, a kurkuma hatóanyagát szintén használják élelmiszeripari hatóanyagként, de nemrég többfajta gyógyhatását is felfedezték. A kurkumin hatékony az ízületi problémákkal szemben, és serkenti szervezetünk immunvédelmét is azáltal, hogy a kórokozókat elpusztító sejteket aktiválja.

A fűszer a már említett étvágygerjesztő hatása mellett kiváló gyulladáscsökkentő, stabilizálja a vércukorszintet, valamint serkenti az emésztést. Természetesen az ókori és középkori ázsiai orvoslásban is szerepet kapott: a gyógyítók az emésztési panaszoktól egészen a megfázásig sok mindenre jónak tartották. A növény egyébként többek között C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, és kalciumot is tartalmaz.

A legújabb kutatások szerint a kurkuma segíthet a cukorbetegség megelőzésében is.

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?