Ásványi anyagok: a króm
- Dátum: 2013.06.09., 13:02
A króm a szövetekben igen kis koncentrációban van jelen, és az életkor előrehaladtával mennyisége csökken. Az emberi szervezet krómtartalma pontosan nem ismert, de aktívan részt vesz a szénhidrát –anyagcserében, elősegíti az inzulin hatását.
A króm a sörélesztőben, a teljes kiőrlésű gabonamagokban, hüvelyesek magjában, húsban, májban, sajtban, barna rizsben, káposztafélékben, salátában, burgonyában, kakukkfűben, borsikafűben áll rendelkezésre táplálék formájában, felszívódása is csak szerves formában található. Napi ajánlott bevitele nincs megállapítva, de az optimális adagját általában 50-200 mikrogrammban adják meg.
A króm ásványi anyag hiánya elősegítheti a fiatalkori cukorbetegség és a szívbetegségek közül a koszorúér megbetegedések kialakulását, serkenti a cukoranyagcserét és kiegyenlíti a szervezet vércukorháztartását. Elősegíti bizonyos aminosavak beáramlását az agyi vérkörbe, így mérsékeli az étvágyat és az éhségérzetet.
Javítja a sejtek oxigénellátását és anyagcseréjét, így segíti a szervezet regenerálódását és növeli annak teherbírását, teljesítőképességét, s lassítja az öregedési folyamatot. Fokozza az izomerőt és az állóképességet - az izomszövetből segít eltávolítani a zsírokat szálkásít. Megakadályozza és csökkenti a magas vérnyomást. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Nagyobb mennyiségek fogyasztása esetén előfordulhat vérszegénység, hemolízis, a trombocitaszám csökkenése, máj- és veseproblémák.
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?