Menü

Leves – sok érv szól mellette

  • Dátum: 2013.06.12., 12:47

A magyar konyha szerves része a leves, ám manapság sokan hajlamosak elhagyni étkezésükből. A modern gyorsétkezésbe, a fiatalok átlag életstílusába ugyanis kevésbé fér bele, pedig rendkívül hasznos tud lenni egészségünkre.

A leveseknek pedig pozitív hatásaik mellett az az előnyük is megvan, hogy gyorsan és változatosan elkészíthetőek. Lehetnek elő-, és főételek, vagy önálló fogások is. A levesek hasznos tulajdonságai télen és nyáron is kiaknázhatóak: remek tápanyagforrásnak számítanak, miközben könnyűek, emésztést serkentőek, energiát pótolnak és a folyadékháztartás szempontjából is hasznosak.

Fehérjét, rostot, szénhidrátot, ásványi anyagot és vitaminokat egyaránt tartalmazhatnak. Ha szeretnénk odafigyelni testsúlyunkra, készíthetünk hús és rántás nélküli leveseket. Kutatások szerint az a leghatékonyabb, ha az étkezések elején fogyasztjuk, mert így később már nem eszünk annyit a többi ételből. Mint említettük, a levesfajták száma szinte kimeríthetetlen. A húslevestől a krémlevesekig ezeket többféleképpen lehet elkészíteni.

A diétázók, fizikumukra, alakjukra odafigyelők a könnyebb formák számos változata közül választhatnak. Ami a skála másik végét illeti, tévedés, hogy a hússal, csülökkel, tejföllel megrakott típus (bab-, vagy raguleves) a legtáplálóbb. Levesünk ugyanis ezek nélkül is lehet tartalmas és ehhez még csak nem is megterhelő a gyomornak.

Természetesen sem a húst, sem a lisztet, sem a tejtermékeket nem muszáj elhagyni, de érdemes óvatosan bánni velük. Húsból lehet soványabbat, lisztből rostokban gazdagabbat, tejtermékekből pedig alacsonyabb zsírtartalmút használni levesünk elkészítéséhez.

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?