Menü

Nem minden zsír rossz

  • Dátum: 2013.06.20., 10:23

Nem minden zsír van negatív hatással sportolni és/vagy fogyni kívánó szervezetünkre, sőt, bizonyos fajták bevitele még kívánatos, alapvető is. Zsírkódex.

A zsírokat testünkre gyakorolt hatásuk szerint négy fő csoportra szokták osztani. Vannak az úgynevezett transzzsírok, a telített, valamint az egyszeresen, vagy többszörösen telítetlen zsírok. Minden zsír tartalma e négy kategóriából áll, aszerint tipizáljuk őket, hogy melyik fajta van túlsúlyban benne.

A zsír összességében fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek, többek között védi belső szerveinket, szükséges a hormontermeléshez, közömbösíti a savakat, és nem utolsósorban kiváló energiaforrás.

Telített zsírok a húsban, tojásban, különböző tejtermékekben található zsírok. Fogyasztásuk ajánlott, mivel energiát adnak, ugyanakkor a bevitt mennyiségre oda kell figyelni. Diétázóknak különösen.

A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék, a növényi olaj hidrogénezéssel történő megszilárdításával készül. Sajnos nagyon gyakoriak az ennek felhasználásával előállított élelmiszerek. Hatásuk káros, érdemes őket elkerülni. Ilyenek többek között a mélyhűtött pékáruk, chipsek, kekszek, különböző sütemények, fagyasztott készételek.

A telítetlen zsírok halakban, növényi olajokban, különböző olajos magvakban, kókuszban, avokádóban találhatóak meg. Ezek, különösen a többszörösen telítetlenek (főképp növényi olajokban találhatók) remek energiaforrást jelentenek szervezetünknek. Ami az olajokat illeti, a legjobb, ha szűz (hidegen sajtolt) fajtát használunk. Ezek viszont főzésre nem a legpraktikusabbak, mivel hő hatására elveszítik pozitív tulajdonságaikat.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.