Menü

Kerüljük el a bajt!

  • Dátum: 2013.06.26., 13:15

A nyári időszakban különösen óvatosan kell bánni bizonyos élelmiszerekkel. Ilyen például a tojás, ami az otthoni ételmérgezések, a szalmonellás fertőzések leggyakoribb okozója.

Nemcsak a tojás belsejében, hanem a héján megbúvó baktériumok is sok bajt okozhatnak, ezért a nyári melegben érdemes különösen odafigyelni a tárolására, használatára.

A tojást, amennyiben tiszta, nem kell megmosni a felhasználás előtt, ugyanis a külső burka megrepedhet, megsérülhet, így a héja átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

Ha a tojás szennyezett, akkor próbáljuk meg szárazon letisztítani. Ha nem jártunk sikerrel, akkor csak közvetlenül az előtt mossuk meg és töröljük meg, mielőtt feltörnénk.

A tojást mindig hűvös helyen, spájzban, vagy hűtőszekrényben tároljuk. Lehetőleg az erre a célra készített tojástartóban tartsuk, ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok telepedhetnek meg, s ezek könnyen kapcsolatba kerülhetnek más ételekkel is.

A tojások feltörése előtt és után mindig alaposan mossunk kezet, s lehetőleg ne konyharuhába, hanem inkább egyszer használatos papírtörlőben töröljük meg a kezünket. A baktériumok miatt érdemes a tojást inkább a kezünkben szétválasztani, ha erre van szükségünk, s ne a kettétört héjjal kísérletezzünk. Ez ugyanis az egyik módja annak, hogy összeszedjünk egy nem várt fertőzést.

A tojásos ételeket a lehető leggyorsabban fogyasszuk el. A sütés, főzés során pedig mindig figyeljünk arra, hogy az adott ételt alaposan főzzük át, a belseje is forró legyen, legalább 75 Celsius fokos, ugyanis csak így védekezhetünk a szalmonella és az egyéb fertőzések, betegségek ellen.

Kerüljük el azokat az étkeket, amelyek nyers tojást tartalmaznak, így a tatár beefsteaket, a majonézt, vagy az olyan krémeket, amikbe ez szükséges. Semmiképpen ne fogyasszunk, kóstoljunk nyers tésztát, például: palacsinta tésztát, nokedlit, ugyanis a szalmonella így kerülhet legkönnyebben a szervezetünkbe.

Nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy sem. A friss tojás ugyanis nem merül el, úszik a víz felszínén, ha azt vízbe merítjük, míg a régi lesüllyed. Akkor sem szabad felhasználni, ha a fehérje zavaros, vagy a sárgája folyóssá válik.

Fontos még az is, hogy a tojással érintkező konyhai felszerelést mindig alaposan el kell mosogatni, mielőtt újra kézbe vennénk, használnánk őket. Ügyeljünk tehát a higiéniára, hiszen komoly betegségektől óvhatjuk meg magunkat egy kis odafigyeléssel.

Fotó:
sxc.hu

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.