Menü

Kerüljük el a bajt!

  • Dátum: 2013.06.26., 13:15

A nyári időszakban különösen óvatosan kell bánni bizonyos élelmiszerekkel. Ilyen például a tojás, ami az otthoni ételmérgezések, a szalmonellás fertőzések leggyakoribb okozója.

Nemcsak a tojás belsejében, hanem a héján megbúvó baktériumok is sok bajt okozhatnak, ezért a nyári melegben érdemes különösen odafigyelni a tárolására, használatára.

A tojást, amennyiben tiszta, nem kell megmosni a felhasználás előtt, ugyanis a külső burka megrepedhet, megsérülhet, így a héja átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

Ha a tojás szennyezett, akkor próbáljuk meg szárazon letisztítani. Ha nem jártunk sikerrel, akkor csak közvetlenül az előtt mossuk meg és töröljük meg, mielőtt feltörnénk.

A tojást mindig hűvös helyen, spájzban, vagy hűtőszekrényben tároljuk. Lehetőleg az erre a célra készített tojástartóban tartsuk, ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert a héján baktériumok telepedhetnek meg, s ezek könnyen kapcsolatba kerülhetnek más ételekkel is.

A tojások feltörése előtt és után mindig alaposan mossunk kezet, s lehetőleg ne konyharuhába, hanem inkább egyszer használatos papírtörlőben töröljük meg a kezünket. A baktériumok miatt érdemes a tojást inkább a kezünkben szétválasztani, ha erre van szükségünk, s ne a kettétört héjjal kísérletezzünk. Ez ugyanis az egyik módja annak, hogy összeszedjünk egy nem várt fertőzést.

A tojásos ételeket a lehető leggyorsabban fogyasszuk el. A sütés, főzés során pedig mindig figyeljünk arra, hogy az adott ételt alaposan főzzük át, a belseje is forró legyen, legalább 75 Celsius fokos, ugyanis csak így védekezhetünk a szalmonella és az egyéb fertőzések, betegségek ellen.

Kerüljük el azokat az étkeket, amelyek nyers tojást tartalmaznak, így a tatár beefsteaket, a majonézt, vagy az olyan krémeket, amikbe ez szükséges. Semmiképpen ne fogyasszunk, kóstoljunk nyers tésztát, például: palacsinta tésztát, nokedlit, ugyanis a szalmonella így kerülhet legkönnyebben a szervezetünkbe.

Nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy sem. A friss tojás ugyanis nem merül el, úszik a víz felszínén, ha azt vízbe merítjük, míg a régi lesüllyed. Akkor sem szabad felhasználni, ha a fehérje zavaros, vagy a sárgája folyóssá válik.

Fontos még az is, hogy a tojással érintkező konyhai felszerelést mindig alaposan el kell mosogatni, mielőtt újra kézbe vennénk, használnánk őket. Ügyeljünk tehát a higiéniára, hiszen komoly betegségektől óvhatjuk meg magunkat egy kis odafigyeléssel.

Fotó:
sxc.hu

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?