Az E számokról
- Dátum: 2013.06.28., 10:17
Az E számok az élelmiszerek gyártása során felhasznált adalékanyagokat jelenti. Az élelmiszer technológia fejlődésével párhuzamosan az adalékanyagok száma évről-évre növekszik, jelenleg nagyjából 700 különféle anyagot használhatnak fel a gyártók, ennyit engedélyez az Európai Unió.
Az Európai Unió még az 1960-as években dolgozta ki az engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Mára azonban az adalékok kinőtték a megszabott határokat és most már nem négy, hanem kilenc osztályba sorolhatjuk őket.
A különböző adalékokat azért találták ki és dolgozzák bele a különböző élelmiszerekbe, hogy például növeljék a termék eladhatóságát, tartósságát, térfogatát. Azonban a fogyasztókban joggal merül fel a kérdés, tényleg szükségünk van ezekre az adalékanyagokra? Muszáj mindenhez és mindenbe használni ezeket? Milyen hatással vannak az emberi szervezetre, az egészségünkre? S ha valóban károsak is lehetnek, akkor kis mértékben is, de miért engedélyezik ezek használatát?
Ugyan az adalékok felhasználása szigorú előírásokhoz, követelményekhez kötött, mégis rendszeresen keringenek a világhálón olyan hírek, mely szerint néhány közülük felelős lehet komoly egészségügyi megbetegedésekért. Erre vonatkozóan persze hivatalos forrásra senki sem hivatkozott még, ám ez nem azt jelenti, hogy akkor számolatlanul tömhetjük magunkba az ilyen élelmet. Éppen emiatt kerüljük el az E számokat, hiszen az élettani hatásaikról még nagyon keveset tudunk, így jobb elkerülni a bajt.
Főleg azon élelmiszerek kerülendők, amelyek sok-sok feldolgozási műveleten estek át, vagy több ezer kilométeres távolságból érkeztek hozzánk, mert szinte biztosan rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, hogy megőrizzék frissességüket, aromájukat, színüket, kinézetüket. A szakemberek szerint lehetőleg ne fogyasszunk túl sok félkész, vagy előre gyártott kész terméket, itthon érleltetett déli gyümölcsöt és magas feldolgozottságú terméket (bizonyos tejipari készítmények, húskonzervek, üdítő italok).
Tudni kell még, hogy a hazánkban kapható termékeken a csökkenő számsorrendben közlik az élelmiszerek összetételét, vagyis a lista elején találjuk azokat az anyagokat, amelyekből a legtöbb van az adott élelemben, s a végén azt, amiből a legkevesebbet találjuk a fogyaztásra kínált cikkben.
Az E-számok kategóriái
E 100-181 színezékek
E 200-297 tartósítószerek
E 300-386 antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok
E 400-495 sűrítő anyagok, stabilizátorok, emulgeáló szerek
E 500-585 savanyúságot szabályozók és csomósodást gátlók
E 600-671 ízfokozók
E700-772 antibiotikumok
E 900-999 egyéb
E 1000-1520 kiegészítők
Fotó:
sxc.hu
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?